Сигурно сте чували, че първото впечатление за даден човек се

...
Сигурно сте чували, че първото впечатление за даден човек се
Коментари Харесай

Тези грешки в деловото общуване, които могат да ви струват скъпо

Сигурно сте чували, че първото усещане за даден човек се образува единствено за секунди. Но в действителност мозъкът ви към този момент го е направил в първите няколко милисекунди от срещата. Това е постепенен механизъм за оцеляване, сочат резултатите от ново проучване на психолози от университета в Принстън.

Човешкият мозък прави умозаключения въз основата на информацията, с която разполага, или, с други думи, въз основа на това по какъв начин изглеждаме – заслужаващи доверие, способени, приятни или представляващи опасност.

Да, цялостният облик и заключението за него се образуват за елементи от секундата и с цел да бъдат те в наша изгода, постоянно би трябвало да си даваме сметка какво споделя тялото ни. Особено в сериозно значими обстановки – когато сме на изявление за работа, когато водим диалог за повишение на заплатата при срещи с нови клиенти, при решаващи договаряния. Езикът на тялото може да има определящ глас върху визията на събеседника ви за вас, както и върху изхода от обстановката като цяло. Да забележим кои са най-разпространените неточности в езика на тялото, които би трябвало да се заобикалят.

1.  Когато седите , не се облягайте прекомерно обратно върху облегалката, или още по-лошо, да се залюлеете върху задните му крайници. Това приказва за индиферентност и пренебрежително отношение.

2.   Лош знак е и противоположното – прекомерно наклонено напред тяло при диалог, изключително с ръце, опрени на ръба на масата. Директно приказва за експанзия. Стремете се към неутрална поза, с изправен тил, само че без напрежение в стойката.

3.   Научете се да гледате събеседника си в очите по време на другарство. Избягването на зрителен контакт може да се пояснява като нерешителност или неблагонадеждност. Особено значимо е да се откри и поддържа зрителен контакт по време на здрависване.

4.   Кимането като реакция на думите на събеседника е положителен и предразполагащ жест. Стига да не се престаравате. Твърде честото кимане ви слага в леко глупава и комична поза, а също и може да се одобри като маркиране на внимание към диалога. Кимнете един път в символ на единодушие и по-късно се постарайте да стоите умерено.

5 . Бурна жестикулация? За вас може да е изява на характер, разгорещеност, опит за още по-голяма меродавност, само че отсрещната страна я регистрира като мощна превъзбуда и даже демонстрация на експанзия.

6.  И най-малкото подписване на ръцете, длан в длан приказва, че заемате отбранителна позиция. А скръстването им пред гърди – че градите крепостна стена. Особено, в случай че го вършиме, когато отговаряте на въпроси.

7.   Въртенето на стола показва паника и безпокойствие. Избягвайте го непременно.

8.   Ръце зад тила или в джобовете издават студен и несговорлив темперамент. А също и липса на подготвеност за деяние. Стремете се да държите ръцете естествено до тялото.

9.   Поглед настрана или нагоре жегва отсрещната страна с посланието, че индивидът лъже или се взема за някой различен. Установете резистентен, само че обмислен зрителен контакт, не преминавайте границата сред връзката и вторачването.

10.   Прекаленото съкращаване на физическата отдалеченост, навлизането в персоналната зона на комфорт също може да се схване като експанзия. Или, още по-лошо като просташка демонстрация.

11.   Неумението да се усмихвате по време на диалог пречи на комуникацияна, провокира дискомфорт и предизвика въпроса в действителност ли желаете да участвате в този диалог. Усмихвайте се, изключително, когато посрещате някого.

12.   Не се отдръпвайте, когато настоявате или молите за вземането на значимо за вас решение. Това придвижване символизира боязън и нерешителност. Стойте непоклатимо на мястото си, или дори направете лека, само че уверена стъпка напред.

13 . Молитвената поза , при която пръстите на ръцете се съединяват, а дланите не, постоянно е част от езика на тялото при настоятелен диалози. Само че жестът съдържа молба и демонстрира накърнимост.

14.  Позата с сложени на кръста или хълбоците ръце е директна опасност. Не я използвайте, в случай че в действителност не преследвате сходно подстрекателство.

15.  Проява на неприятен усет е и по време на сказка постоянно да поглеждате часовника си или да проверявате телефона си. Така несъзнателно казвате на събеседника си, че ви губи времето и в този миг ви се желае да бъдете някъде другаде.

Бернард Мар, създател на бестселъри за повишението на успеваемостта в бизнеса
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР