Сигурно си мислите, че българите сме най-бързо обедняващите граждани на

...
Сигурно си мислите, че българите сме най-бързо обедняващите граждани на
Коментари Харесай

Евростат: Унгария е шампион на ЕС по инфлация, а България е осма

Сигурно си мислите, че българите сме най-бързо обедняващите жители на Европейския съюз? Всъщност в други седем страни от ЕС инфлацията през последната година е още по-голяма. Това сочат най-новите данни на Евростат. 

 

Навсякъде в Европейски Съюз цените са пораснали съществено през последните 12 месеца, само че повишаването е отчетливо по-голямо в страните от Източна Европа. 

 

С 14,1% покачване България е на осмо място. Печалният рекордьор на Европейски Съюз е Унгария, където потребителските цени на стоките и услугите са отбелязали 26,2% скок за година. Много висока инфлация регистрират още трите прибалтийски страни, Чехия, Полша, Словакия.

 

На относително спокойни цени са се радвали жителите на Люксембург, Испания, Кипър и Малта, където насъбраната инфлация е под 7 на 100. 

 

Оказва се, че новините за кошмарно повишаване в Хърватия поради въвеждането на еврото са били мощно пресилени. В най-новия член на еврозоната месечната инфлация през януари е едвам 0,2%. По годишна инфлация Хърватия е на десето място - като преди нея са страни като Полша, Унгария, Румъния, които нямат скорошни упоритости да одобряват еврото.



 

Статистиката на Евростат разкрива отчетлива разлика сред Източна и Западна Европа. Обяснението е просто -  демонстрира се с цялостна мощ резултатът на догонването. В страните, където са по-ниско ниво, цените се качват по-бързо. 

 

Основните виновници за високата инфлация в Европа са силата и храните. Средно за ЕС  питателните артикули са с 14,18% по-скъпи спрямо година по-рано, а енергийните цени са с съвсем 19% по-високи, демонстрират данните на Евростат.  

 

Когато таванът пропадне...

Данните на Евростат сочат, че Унгария, която реши  да бори инфлацията с налагане на тавани на цените на съществени артикули, се е провалила изцяло в този опит (както и се очакваше). Вместо да успокои пазара, тази " мярка " в допълнение го изнерви. Особено сериозен се оказа " похлупакът " за автомобилните горива, тъй като докара до дефицит, опашки по бензиностанциите и голямо неодобрение. И управляващите се отхвърлиха да лимитират цените. 

 

Бариера

С инфлация 14,1% България в този момент наподобява прекомерно надалеч от покриване на значимия Маастрихтски аршин за участие в еврозоната - ценова непоклатимост. За съпоставяне междинната инфлация за 27-те страни от Европейски Съюз е 10%, а единствено за еврозоната този индикатор е още по-нисък - 8,6 на 100. Експерти настояват, че след огромните скокове ще следим усмиряване и даже спад на цените у нас през идните месеци. Не е ясно обаче дали това ще е задоволително за покриване на инфлационния аршин. 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР