Сигурно ще бъде намерен някакъв компромис, защото САЩ и Европа

...
Сигурно ще бъде намерен някакъв компромис, защото САЩ и Европа
Коментари Харесай

Ген. Решетников: Спорът за името с Гърция ще се реши, САЩ и ЕС искат Македония в НАТО


„ Сигурно ще бъде открит някакъв компромис, тъй като Съединени американски щати и Европа са заинтригувани Македония да влезе в НАТО и на Гърция ще бъде оказан доста мощен напън “.

Това съобщи военачалник Леонид Решетников, някогашен шеф на авторитетния Руски институт за стратегически проучвания, в предаването "Свободна зона" на Георги Коритаров по Телевизия Европа

„ Ние признахме по молба на България още по времето на президента Желю Желев Македония под това име “, напомни той и добави: „ Не виждаме какъв е казусът. Проблемът е в Гърция. Съединени американски щати ще окажат огромен напън и въпросът ще се реши “.

Спорът за името, който Гърция има с Република Македония, към този момент 27 години трови атмосферата освен сред Атина и Скопие, само че основава неустойчивост на Балканите.

През последните няколко месеца договарянията за неговото разрешаване станаха по-интензивни. В Давос се срещнаха министър председателите на двете страни Алексис Ципрас и Зоран Заев. Последният съобщи, че Македония няма териториални искания към своята съседка и в символ на благосклонност промени името на скопското летище, което се споделяше до наскоро „ Александър Македонски “. Двамата се договориха договарянията да бъдат продължени от външните министри.

По-рано през днешния ден стана известно, че гръцкият външен министър Нкос Кодзияс е изпратил в Скопие предложенията за името. В четвъртък той би трябвало да посети Република Македония за договаряния с Никола Димитров.

Очаква се в околните седмици и месеци разногласието за името да бъде позволен, а Република Македония да стане 30 член на НАТО и да получи покана за договаряния за присъединение към Европейски Съюз, може би даже още по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което ще завърши в края на юни. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР