Сигурно пак са ви питали 100 пъти, но все пак

...
Сигурно пак са ви питали 100 пъти, но все пак
Коментари Харесай

Съпругата на Гунди: Излъгаха го да играе контузен в Мексико'70

Сигурно отново са ви питали 100 пъти, само че въпреки всичко - какъв беше Георги отвън светлината на прожекторите?
- Георги беше доста мирен човек, гальовен, лежерен. Лесно раним. Деликатен. Не се натрапваше. Не беше преобладаваща персона, да тропа по масата. И доста предан на фамилията. Георги беше доста елементарен за брачен партньор. Той в никакъв случай не одобри славата. Когато го изгониха в последния мач с, беше разрушен. Каза ми, че мислел да се отхвърля, само че ще остане, с цел да потвърди, че не е инцидентен. " И по този начин ще ми гръмне името, че свят ще им се завие ". Това бяха думите му.

В този миг към този момент е бил много зле с травмите, истина ли е?
- Претърпя доста тежка интервенция на левия гален още през 1966 година С нея игра на Световното през 1966 година Фактически Георги беше здрав единствено на Мондиала през 1962 година, другояче взе участие на три международни шампионати. Веднага след финалите през 1966 година претърпя интервенцията. Имаше скъсани връзки и професорът сподели, че на мястото на Георги би съдил футболната федерация. Всички имат виновност, тъй като партийното и служебното управление го удряше на национализъм. Георги отхвърли да играе на финалите в през 1970 година Дойдоха вкъщи и го излъгаха. Казаха, че им би трябвало в тима просто за самочувствие на момчетата, нямало да играе. Георги даже не тренираше тогава, беше в извънредно положение. Казаха, че ще бъде част от тима, с цел да натрупа опит като активист. Но излъгаха и го пуснаха – без тренировки, недъгав. И го изгониха от националния за похлупак. Затова искаше да се потвърждава и да му гърми името. Е, то гръмна!

Чел съм за офертите от Милан, от други грандове, каква е истината?
- Абсолютно. Чета надали не, че си измислял. Глупости. Там имаше един " граждански изкуствовед " от Държавна сигурност, който обикаляше наред и беше посивял от боязън някой да не избяга. Предложиха непосредствено на Георги да остане в Италия против страхотна сума. Беше ми забавно да чуя по какъв начин го правят оценка. От Милан питаха, аз превеждах. Отговорихме първо, че България не продава спортисти. Те знаеха, тъй като бяха отправили публично питане, само че получили отвод. Предложиха ни да останем с Георги в Милано без паспорти.

Къде се развива действието?
- В лобито на хотела в о преди мача Милан - на чаша кафе и сок. Бяха четирима души - президент, вицепрезидент, треньор, не помня четвъртия. Тогава се получи фамозният " Петко Миланов ". Между другото, Левски играха превъзходно и не мога да си обясня по какъв начин пуснаха толкоз голове. При 0:0 Георги вкара, по-точно вратарят им извади топката зад голлинията. Сръбският арбитър не зачете попадението. После на банкета го питаме за какво. Той отговори почтено - " И аз деца раним ".

Това е неповторимо!
- Да, другояче офертата беше невероятна. Започнахме, че няма по какъв начин да оставим най-малкото Андрей. Те дадоха отговор - умерено, до един месец е тук. Сритах Георги да забележим каква е цената му. Предложиха 300 000 $ единствено за единодушие. В тези времена бяха страхотни пари. Нашата " Алфа Ромео " струваше 11 000 $. Отделно 2000 $ заплата, апартамент, кола, консумативи без пари. По 600 $ за победа в Италия и още, и още. Омекнаха ми краката.

Но щяха да ви жигосат като национални предатели, да не приказваме да предатели на социализма и т.н?
- Щяха да разгонят фамилиите ни. Тогава Георги сподели фразата, която безусловно и в този момент ми звучи в ушите - " Кажи им, че има една страна България. В нея има един тим. В него съм се родил, в него ще умра ".

И по този начин стана...
- Така стана. И в този момент настръхвам, кънти ми в ушите. Кеворк ме е питал не е ли прекомерно патетично. Може! Обаче по този начин му пристигна от сърцето.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР