Сигурно малцина знаят, че най-старият манастир в Европа се намира

...
Сигурно малцина знаят, че най-старият манастир в Европа се намира
Коментари Харесай

Най-старият манастир в Европа е в България, а водата в аязмото лекува… (ВИДЕО)

Сигурно малко на брой знаят, че най-старият манастир в Европа се намира на територията на България. Това е манастирът „ Свети Атанасий “, който се намира на рид зад село Златна морава, отстоящо на 15 километра от Чирпан.

Според историческите сведения манастирът е учреден персонално от свети Атанасий, архиепископ Александрийски, през 344 година. През интервала 343 – 344 година в град Сердика, днешна София, се състоял Вторият Вселенски събор. По време на събора е одобрена ролята на Светата Троица. Специално за този събор от Египет в Сердика идва и Свети Атанасий Велики. След края на събора той отива в региона на днешното село Златна морава, където основава манастира.

Мястото за не е определено инцидентно – в миналото наоколо до светата обител е минавал значимият път Константинопол – Сердика, също така над манастира е имало цитадела, останките от която могат да се видят и до през днешния ден.

В непосредственост е имало също и тракийски нимфей – светилище, отдадено на нимфите, който свети Атанасий трансформира в християнско водно светилище. И до през днешния ден се счита, че водата в манастирското аязмо е лековита.

Манастирът пази две огромни полезности – египетската икона на свети Атанасий и копие на Реймското евангелие. Днес до манастира се стига доста елементарно, защото пътят до него към този момент е асфалтиран. Храмовият празник на този античен манастир е 2 май.

На този ден приключили земните дни на Свети Атанасий Велики в Александрия. Хората назовават празника 2 май „ Летен Атанасов ден “. Зимният е на 18 януари.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР