Сигурни сме, че човек познава до болка дисциплини като футбола,

...
Сигурни сме, че човек познава до болка дисциплини като футбола,
Коментари Харесай

Греъм Обри сглоби колело от миялна машина и счупи няколко рекорда на различни дисциплини – човекът, който живя десетилетия на социални помощи

Сигурни сме, че човек познава до болежка дисциплини като футбола, тениса и даже бокса. Спортът е прочут с един необикновен фактор – постоянно има едно необикновено съревнование, чийто корени могат да доближат равнището на бестселър. И това се случва във всеки спорт, в това число и в кърлинга. Историята на Греъм Обри може да бъде тъкмо такава, въпреки и да приказваме за колоездене, а това е спорт, който към момента не може да получи по-сериозно внимание.

Греъм се състезава няколко пъти, само че основен миг е неговото присъединяване за слагането на нов международен връх сред 1993 и 1994 година През 1993 и 1995 година ще бъде международен първенец в преследването на 4 километра. Греъм няма доста спонсори, прочее той няма нищо, с което да се изправи против своите съперници. Всичко идва от ината, самоподготовката и желанието един ден да се нарежда във върховете на колоезденето.

Представете си, че в този момент се пробвате да станете първенец във Формула 1 и би трябвало да сглобите собствен личен болид, няма да е най-приятното преживяване. Осъзнаваме, че има сериозна разлика в построяването на болид и колело, само че дребните елементи са били постоянно от голяма важност. Обри постоянно е бил заставен да се оправя самичък и да реализира всичко единствено с фантазии и очаквания. Някъде към края на кариерата си ще изненада феновете с стартирането на биографична книга с името „ Летящият шотландец “, която по-късно ще се трансформира и в един обещаващ филм.

Обри не е шотландец, само че прекарва целият си живот в Шотландия и постоянно ще се счита за локален. През целият си живот има проблеми и един от всички е, че не може да признае, че е гей. Едва през 2011 година ще проговори за своята полова ориентировка и ще признае, че тя е била необикновен проблем за него и околните му. Личните избори не са от голяма важност, тъй като Обри съумява да направи доста повече.

За да имаме в действителност едно именито съревнование ще е належащо да прибавим и още един фактор в цялото уравнение – Крис Бордман. Медията постоянно ще разказва двамата като среща сред Давид и Голиат. Бордман разполага с всичко от спонсори до може би един от най-хубавите екипи. Неговото колело е постоянно шедьовър и може да се счита за повече от напълно. И двамата ще счупят международен връх за изминато разстояние в границите на един час, като това достижение ще се случи в границите на една календарна седмица.

През 1993 година Обри ще сложи връх за изминаването на 16 километра за време от 18 минути и 27 секунди. През същата година ще реши да направи и връх за изминаването на 83 километра или 50 благи. Този връх ще бъъде с време от 1 час 39 минути и 1 секунда. Неговият бегач разполага единствено с една скорост, а определеният маршрут е Корнуол. Обри е съумял да модифицира толкоз доста своя бегач, че не запомнил да остави място и за бутилка с вода. Компенсира всичко това като преди старта пие един литър вода и по-късно потегля на надпреварата.

 Рекордът на Джеймс Мур от края на XIX век е едвам 23 километра

На 16 юли състезателят ще се насочи към Хамар в Норвегия и ще се опита да сложи нов връх за изминато разстояние в границите на един час. Предишният връх се държи от Франческо Мосер – 51.151 километра. Рекордът е подложен през далечната 1984 година и стои без възстановяване в границите на цели 9 години. Обри продължава да бъде незнаен, защото Бордман продължава да е водач в своето показване.

Първият опит не е сполучлив и Обри пропуща опцията да сложи връх, изоставайки с към 500 метра. На идващият ден се връща назад на пистата и би трябвало да се моли на съдиите да му дадат втори късмет. Повечето публицисти са си тръгнали и никой не желае да отразява събитието. За да пропусне крампите и да не му се постанова да се бори със конвулсии, той прекарва цялата вечер в пиянство на вода преди сън и по-късно се разсънва по натурален метод и има време да раздвижи мускулите си.

По време на втория си опит ще успее да счупи върха и ще измине 51 километра 596 метра. За изненада на всички, шотландецът прави това с много съществено и мъчно колело за въртене – 52 зъба на предният венец и 12 зъба на задния. Това значи, че има доста по-труден старт, само че един път след старта, продължава да поддържа висока скорост. Тайната на Обри е, че би трябвало да вдигне доста свирепо оборотите и да навакса за изгубеното време първоначално.

Как се прави международен връх в границите на един час? На първо място би трябвало да имате доста сериозен и автентичен метод. За задачата предлагаме да обърнете внимание на основаването на верния велосипед. Той би трябвало да бъде аеродинамичен и извънредно лек, само че Обри имал и някои по-интересни проекти. Създава една специфична позиция, която носи името „ сгънатия “. Освен нова фигура в колоезденето, Обри взема решение да употребява и лагерите от пералня, защото има вяра, че те са в пъти по-добри от предлаганите на пазара.

В денят на надпреварата, Обри ще показва допустимо най-хубавата си форма. Европейската медия го следва на всички места и чака нови изненади. Неговата спортна стойка ще бъде допустимо най-хубавата в надпреварата, само че по-късно ще бъде неразрешена от велосипедната асоциация. Това няма да го разочарова толкоз доста и скоро ще има нова и още по-интересна стойка с името „ Superman “. Неговият връх ще бъде надвит по-късно от Крис Бордман, само че стойката ще разреши офанзива за втори връх, който още веднъж ще има същите правила – 1 час и оптимални километри.

Обри Успява да измине дистанцията от 52 километра и 270 метра. Специалната поза продължава да бъде печеливша, само че също така няма по какъв начин да избягаме от обстоятелството, че тя също ще бъде неразрешена. През същата 1994 година Обри пази шампионската си купа и още веднъж модифицира колелото си, с цел да дава отговор на новите правила. Понеже употребява нова стойка, която даже не е разказана от разпоредбите, съдиите бързат незабавно да я забранят и не му разрешават да се състезава.

През идната година получава правото си да се бори за купата си и съумява.

Една година по-късно Франция най-сетне взема решение, че ще употребява неговия гений и ще разреши на шотландеца да тренира в техния тим. Обри не съумява да се вмести в ситуацията, въобще не харесва концепцията, че ще би трябвало да заплаща всички хранителни добавки, а и по това време допингът е мощно публикуван в света на професионалните велосипедисти.

Малко по-късно взема решение, че ще се откаже от всички надпревари, защото 99% от участниците употребяват неразрешени вещества по време на съревнование. През цялата си кариера твърди, че в никакъв случай не е взимал никакви неразрешени добавки. За своите 30 години от спортната си кариера, той тренира самичък, мисли най-различни способи, с цел да стане по-бърз и се стреми да слага връх след връх.

Един забавен факт е, че доста малко професионални колоездачи се пробват да счупят върха за един час време. В този лист попадат единствено хората, които желаят да останат в историята на този спорт. Всеки негов велосипед е издигнат персонално от него с най-малък бюджет и много години стои на обществени помощи, с цел да сбъдне фантазията си. Точно това го прави и доста специфичен спортист.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР