Сигнализираме за един тежък проблем - химическо производство в населено

...
Сигнализираме за един тежък проблем - химическо производство в населено
Коментари Харесай

Иван Ченчев: Разширяване на опасно химическо производство застрашава чистотата на въздуха и водата на цяло Старозагорско

„ Сигнализираме за един тежък проблем - химическо произвеждане в обитаемо място в едно от най-хубавите места на нашата страна - Розовата котловина. “ Това съобщи заместник-председателят на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ Иван Ченчев на конференция в Народното събрание, взаимно с загрижени хора от региона.
Той изясни, че става дума за разширение на рисково химическо произвеждане, като до портите на завода минава жп линия от главното трасе София-Бургас. „ Става въпрос за въздуха и водата на хората и то освен Долно и Горно Сахране, а в цяла Старозагорска област. А и на цяла България, защото има заплаха за язовир „ Копринка “, акцентира депутатът от левицата.
„ Ще предприемем промени в законодателството за сходни химически фабрики да има наложително разстояние от обитаеми места, тъй като такова нещо сега няма и с това се злоупотребява от избрани вложители и компании “, безапелационен бе Иван Ченчев и добави, че левицата ще алармира и европейските институции за този проблем.
„ Това капиталово желание ще промени радикално функционалността на завода. Старата функционалност за произвеждане на ПДЧ ще остане, а новото капиталово желание е за произвеждане на формалдехид. Това е лепило, което е мощно отровно и мощно канцерогенно “, съобщи кметът на Долно Сахране Димитър Димитров.
По неговите думи това уголемение е на 250 м по въздушен път и жителите на селото са мощно обезпокоени. „ И освен моите поданици, а и хора от Казанлък и Стара Загора, тъй като наоколо има водохващане, което зарежда питейната вода на Казанлък и на Долно Сахране “, добави Димитров.
Той изясни, че съгласно желанието е заложено увеличение на производството на формалдехид от 44 хиляди тона на 88 хиляди тона. „ Това всичко ще бъде на площадката на съществуващия цех и опасенията ни са, че при една възможна повреда, ще бъдат наранени живота и здравето на хората, а по-късно и околната среда с последици десетки години напред “, сигнализира кметът.
„ Има детайлности, които за изпуснати в проекта за капиталовото предложение. Там не са упоменати водонабора на Долно Сахране и на Казанлък, които са в радиуса на непрекъснатото замърсяване по въздух, което навлиза в почвата, а оттова – в подпочвените води “, добави загрижена жителка от инициативния комитет на живущите в региона.
„ Тук сме, с цел да защитим хората и да им покажем, че има кой да ги чуе. Искаме да защитим чистите вода, въздух и храна на хората. Това е нашата цел “, безапелационен бе кметът на Горно Сахране  Янко Янков
Председателят на „ Екогласност “ Емил Георгиев обясни, че казусът е в анулирана разпоредба, която е изисквала 7 км разстояние от обитаеми места за сходни предприятия.
„ Ще пожелаеме от Министерство на околната среда и водите Доклада за оценка на въздействието върху околната среда, да ни се даде и протокола от публичното разискване, тъй като сме сигурни, че такова няма, и това е съображение да се нападна концесията “, уточни Георгиев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР