Сигнализираха за стотици мъртви риби в язовир край Руен. Местни

...
Сигнализираха за стотици мъртви риби в язовир край Руен. Местни
Коментари Харесай

ХОРАТА В ПАНИКА! Тонове мъртва риба изплува от язовир Ръжица

Сигнализираха за стотици мъртви риби в язовир край Руен. Местни поданици разпространиха фотоси от мястото с въпроса дали регионът, където се отглежда огромно количество земеделска продукция не е застрашен от болест.

Кадрите с мъртвата риба са снимани преди към седмица покрай язовир Ръжица 2 в Община Руен.

Получили ги и от общината, която дава отговор за оборудването. „ Количествата не бяха от тонове риба, както се твърди в сигнала”, сподели Алпер Хюсеин, гл.експерт „ Екология” в Община Руен.

Проверката открила, че има повреда на главния изпускателен кран, а рибата пристигнала от вливащите се в язовира реки.

„ Язовирът не е зарибен, тъй като той е предопределен за поливни нужди”, добави Хюсеин.

Язовирът е държавна благосъстоятелност, през 2006 година е предан за стопанисване на Сдружение за напояване „ Ръжица-Райзбойна”. Според документите с водата от него би трябвало да се поливат над хиляда декара аграрни земи.

Председателят на сдружението Селим Иса изяснява,че за ремонт на язовира са нужни най-малко 300 хиляди. Сума, която той няма от кое място да вземе. По тази причина сдружението е необуздано, само че без да се уведоми Басейнова дирекция.

„ За този проблем се знае от контролните органи. Язовирите се нуждаят от подобен ремонт”, сподели Селим Иса, ръководител на СН „ Ръжица-Райзбойна”

Общината в Руен също не носела отговорност за язовира. „ Ние като Община не можем да преведем пари на това съдружие, с цел да отремонтира крана или да направи ремонт на язовира”, уточни кметът на Руен Исмаил Осман.

Басейнова дирекция извърши инспекция и се чака да излезе с съответни рекомендации.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР