Сигнализираха Районна прокуратура - Свищов за подписи на починали граждани

...
Сигнализираха Районна прокуратура - Свищов за подписи на починали граждани
Коментари Харесай

Откриха подписи на починали, които подкрепят кандидат за кмет в Свищов

Сигнализираха Районна прокуратура - Свищов за подписи на умряли жители в документите на самостоятелния претендент за кмет Никола Терзиев, написа " 24 часа ", базирайки се на пресцентъра на ГЕРБ във Велико Търново. Сигналът е подаден от Кристиян Кирилов - началник на общинския ГЕРБ в Свищов.

В листата с подкрепящи кандидатурата, има подписани умряли хора. Един от вписаните покойници е жена, която от години живее в Гърция. Тя е умряла там, без въобще да се е прибирала в България.

Описаните в сигнала нарушавания са за подправяне на данни в описите с гласоподаватели, които поддържат самостоятелния претендент. Манипулираните описи са били предоставени на ОИК от инициативния комитет, който провежда издигане на кандидатурата на Никола Терзиев.

Според изборните правила, право да показват и записват самостоятелен претендент за кмет в градовете с до 50 000 поданици, какъвто е Свищов, имат минимум 500 гласоподаватели от общината.

По закон се изисква инспекция на подписите от ГРАО. Проверката е открила, че от показаните в листата общо 737 гласоподаватели, правилни са единствено 491. Поради дефицитът на 9 гласа е подаден нов лист с 19 лица, за които няма данни по какъв начин са събирани и дали са действителни.

Според восителя на сигнала има подправяни подписи на хора, които са в листата с гласоподаватели, подкрепящи регистрацията в ОИК. Жител на село Ореш, който попада в подписката, твърди, че не се е подписвал.

Според вносителя на сигнала, явно са налице голям брой злоупотреби с данните на хора.

" Като общински началник на Политическа партия ГЕРБ - Свищов съм угрижен за законосъобразното осъществяване на локалните избори в нашата община, като точно тези фалшификации в изборните описи срутват доверието на съгражданите ни в изборния развой ", написа в сигнала. В него доктор Кирилов моли способените органи да извършат подробна инспекция по случая, с цел да не се допусне провеждането на незаконосъобразни избори. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР