Сигналите съдържали твърдения за извършени от него нарушения и/или престъпления

...
Сигналите съдържали твърдения за извършени от него нарушения и/или престъпления
Коментари Харесай

Прокуратурата: Иван Гешев не е безконтролен, проверявани са над 70 сигнала срещу него

Сигналите съдържали изказвания за осъществени от него нарушавания и/или закононарушения в качеството му на прокурор, на административен началник на Специализирана прокуратура, на заместител основен прокурор и на основен прокурор. Подавани са от жители, юристи, цивилен сдружения, медии, неправителствени организации и асоциации, прецизират от прокуратурата. 

Отделно от това самата прокуратура неведнъж се самосезирала по изявления в медиите за да се ревизират изнесени данни за вероятно осъществени от основния прокурор нарушавания или закононарушения, прибавят от държавното обвиняване.

Въпросните сигнали били изпращани по подготвеност на Специализираната прокуратура, а след закриването ѝ, с решение на Народното събрание - на Софийската градска прокуратура, която е единствената способена да прави инспекции и следствия против магистрати, лица с имунитет и членове на Министерски съвет, прецизират още от прокуратурата. С инспекции на сигналите са ангажирани органите на Главна дирекция " Национална полиция ", ГДБОП, КПКОНПИ и други, настрана годишно такива били подавани или препращани до Върховния административен съд, Софийски областен съд, Софийски градски съд, Инспектората към Висш съдебен съвет, Инспектората към ВКП, КПКОНПИ, Комисията за отбрана от дискриминация, Комисията за професионална нравственос и предварителна защита на корупцията във Висш съдебен съвет. 

" Във Висш съдебен съвет бяха импортирани и оферти от министри на правораздаването и от членове на Висш съдебен съвет с искане за предварително освобождение от служба на основния прокурор, основанията за които са разисквани обществено и са притежание на обществеността. Предложенията на служебния правосъден министър проф. Янаки Стоилов и на идващия правосъден министър Надежда Йорданова бяха отхвърлени от Пленума на Висш съдебен съвет ", се напомня в известието от прокуратурата. И още: 

" Съгласно настоящото законодателство не е имало и няма спънка да се води без значение следствие против основния прокурор. Във връзка с постъпилите сигнали и формираните преписки Иван Гешев е давал неведнъж пояснения пред прокурор, ДАНС и КПКОНПИ.

В хода на осъществявани инспекции съгласно компетентността си прокурорите са се произнасяли всъщност, както се действа по всички останали преписки против български жители. Стандартът е еднакъв, без значение от служебното състояние на лицето, против което е ориентиран сигналът.

Внушенията, че основният прокурор е безотговорен, безотчетен и всесилен не дават отговор на истината в случай, че той неведнъж се регистрира. Вече трета година народните представители не извършват конституционното си обвързване да изслушат отчета на основния прокурор за използването на закона и за активността на прокуратурата и на проверяващите органи. За последно националните представилите са инициирали чуване на докладите на основния прокурор, ръководителите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд през 2020 година В същото време обаче Иван Гешев е изслушван пред парламентарни комисии, което потвърждава, че механизъм за търсене на отговорност от основния прокурор съществува ".

От Прокуратурата на Република България показват също, че съгласно изложеното е видно, че изказванието за недостижимост на основния прокурор " е политическа теза, която е в действителност и правно неоснователна, разрушава престижа на прокуратурата и основава у обществото съмнение към държавните институции ".

Гешев да излезе в отпуск, упорстват шестимата от Висш съдебен съвет, поискали и отстраняването му  

В същото време, в декларация, оповестена на уеб страницата на Висш съдебен съвет, шестима членове на съвета упорстват основният прокурор да излезе в отпуск.

Георги Кузманов, Гергана Мутафова, Калина Чапкънова, Огнян Дамянов, Йордан Стоев и Светлана Бошнакова показват, че " от началото на месеца сме очевидци на неокачествимо посягане и тъпчене на върховенството на закона, на безподобен и невъобразим до момента развой на уронване престижа на правосъдната власт, на дестабилизация на държавната власт, на жестоко тъпчене на конституционните и европейски полезности и отказване от демократичните устои на Републиката ". 

Подписалите първото искане за предварително преустановяване на мандата на Гешев споделят, че с изненада, отвращение и паника наблюдават неговите обществени изказвания и професионални дейности, като административен началник. Според тях Гешев цели не изясняване на обективната истина, а ескалиране на напрежението, провокиране на междуличностни и политически спорове. 

Според шестимата, подписали декларацията, основният прокурор продължава да употребява целия човешки, веществен и механически запас на прокуратурата като прикритие за своите дейности и жив щит за реализиране на персонални цели и упоритости. 

Членовете на Висш съдебен съвет показват, че пораждат доста въпроси по отношение на активизирането на Върховната касационна прокуратура, която е почнала инспекции против тях. Те приканват Гешев да прояви " геройство и достолепие и да извърши декларираното от самия него предпочитание да излезе в отпуск до изясняване на всички условия ". 

Декларацията ще бъде изпратена на ръководителя на Народното събрание, президента, премиера, министъра на правораздаването, представителството на Европейска комисия, няколко посолства, Европейския парламент, Съвета на Европа и други.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР