Сигнали за това драстично поскъпване на Гражданска отговорност имаше още

...
Сигнали за това драстично поскъпване на Гражданска отговорност имаше още
Коментари Харесай

Смут След Българските Шофьори! Ново Шоково Поскъпване На Гражданска Отговорност!

Сигнали за това фрапантно повишаване на " Гражданска отговорност " имаше още преди десетина дни. Застрахователни сътрудници предупреждаваха свои клиенти, че следва до дни цената на полицата да скочи с 50 лева И предлагаха на тези, на които застраховката изтича през идващите три месеца, да я сключат авансово, като тя ще важи от датата на приключване.

От Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) при започване на предходната седмица отхвърлиха да следва сходно всеобщо повишаване с съвсем една и съща сума и обясниха, че всеки осигурител има своя методика за пресмятане на наградата, която пази в загадка.

Увеличението идва към две седмици след публикуването на отчета на Комисията за финансов контрол (КФН), съгласно който за най-масовите транспортни средства - коли, камиони и рейсове, събраните награди за 2017 година не са задоволителни да покрият разноските на фирмите за погашение на компенсациите. Задължителната застраховка покрива вредите, които водач би провокирал на трети лица, в случай че е отговорен в пътнотранспортно произшествие. Комисията показа свои калкулации за приходите, предявените и изплатените компенсации и съгласно по-песимистичния сюжет през тази година загубите може да надвишават 60 млн. лева при леките коли.

В разбора си КФН не насочва рекомендации за повдигане на полиците, само че импровизирано застрахователи предвидиха, че до края на годината застраховката ще нарасне с нови 20%. Скокът обаче пристигна съвсем неотложно.

Виж ощеГражданска отговорносттвърдо над 220 лв., гони 50% от каско-то

В разбора си КФН не насочва рекомендации за повдигане на полиците, само че импровизирано застрахователи предвидиха, че до края на годината застраховката ще нарасне с нови 20%. Скокът обаче пристигна съвсем неотложно.

Експерти от АБЗ обясниха, че цената е почнала да се подвига много преди появяването на отчета на КФН, защото самите застрахователи са виждали, че наградите, които събират, не са задоволителни да покрият компенсациите, т.е. продават полици под себестойност. По този метод застрахователите работеха през последните години и макар прогнозите им при започване на всяка календарна година за 5-10% растеж на полиците това не се случваше. До 2017 година цените на наложителната застраховка освен не растяха, само че и даже се понижаваха при някои компании.

Трендът обаче се обърна от тази година и в случай че междинната цена за кола с мотор до 2000 куб. см и умел водач през 2017 година бе към 180 лева, в този момент е съвсем със 100 лева от горната страна.

" В България имаме доста огромна щетимост по " Гражданска отговорност " за жалост. И макар че пазарът е доста конкурентен и сдруженията се пробват да държат цената на минимума, който им разрешава да действа бизнесът им, при тази висока щетимост, при все по-високите компенсации, които присъжда съдът, при все по-големия брой произшествия с най-вече починали по пътя и при неприятните пътища, няма по какъв начин да не се подвига цената, тъй като тя не покрива разноските ", разяснява Нина Колчакова, гл. секретар на АЗБ.

" Навсякъде в Европа цената пада, тъй като са все по-малко злополуките и все по-добри пътищата, до момента в който при нас е тъкмо противоположното.

Това в действителност е огромният проблем на нашето общество - не цената на " Гражданската " е проблем, а фактът, че толкоз хора умират по пътя ", счита Колчакова.

Една от забележките след осъществената през 2017 година инспекция на целия финансов бранш у нас от МВФ (т.нар. FSAP) също посочваше занижените застрахователни награди по " Гражданска отговорност ". Освен това част от застрахователните компании трябваше да покриват финансов дефицит и спомагателни запаси след стрес тестванията през предходната година. Тези повишени условия за кредитоспособност също са се отразили на крайната цена на продуктите на застрахователите.

Има и други аргументи, довели до скок на цената на застраховката тази година. От февруари цената се подвигна приблизително с 12 лева поради по-високата вноска, която застрахователите би трябвало да вършат към Бюрото " Зелена карта ". То принуди всички наши застрахователи да попълнят с 4 млн. евро специфичен фонд като банкова гаранция пред европейската система " Зелена карта " против неплащането на вреди, провокирани от български коли в чужбина. Мярката пристигна след зачестилите случаи на неточни български застрахователите, които бавят или не могат да платят вредите. Две застрахователни сдружения бяха уличени в нарушавания на разпоредбите - " Лев инс " и " Дал Бог: Живот и здраве ".

Неотдавна застрахователите получиха още едно съображение да оскъпят застраховката. В края на юни Върховния касационен съд излезе с решение, което уголемява кръга на лицата с право на обезщетения при гибел на непосредствен. Освен съпрузи, деца и родители на починали, за обезщетение може да претендират също по този начин братя, сестри, баби, дядовци, внуци и хора, с които преди гибелта си умрелият е основал " трайна и дълга прочувствена връзка ". При това искания могат да се предявят освен в случаите оттук насетне, само че и при тези, за които не е изминал 5-годишният давностен период.

Според сметки на застрахователи, които пресмятат, че в случай че браншът би трябвало да заплати за тези случаи, ще би трябвало да се намерят сред 800 млн. и 1.3 милиарда лева - сума, която липсва в техническите запаси на сдруженията. Това ще се отрази фрапантно на някои от фирмите, при които приходите от " Гражданска отговорност " образуват към и даже над три четвърти от всички доходи. С разширения кръг на лицата, които имат право на отплата, застраховката би трябвало да скочи до над 400 лева

БОНУС-МАЛУС

Парадоксът е, че проблемите на застрахователите и на неточните водачи към момента се разпределят поравно сред всички. Оказва се, че и 2018 година ще мине в очакване на по-справедливо установяване на цената на " Гражданска отговорност ", при което изрядните водачи заплащат по-малко. Управляващите към момента обмислят по кое време и по какъв начин да бъде въведена прословутата система " бонус-малус ", откакто компанията съветник предложи 11 разновидността. През септември КФН и министерствата на превоза и на вътрешните работи би трябвало да се спрат на 2-3 от тях, които занапред да бъдат подложени на разискване. Според застрахователи обаче първоначално системата ще проработи единствено в частта си " малус ", т.е. изрядните водачи надали ще получат предстоящата от тях отстъпка. Хора от сектора настояват, че водачите, които имат злополуки на пътя, към този момент заплащат по-скъпи полици.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР