Сигнали за бомби постъпват паралелно в училища в няколко европейски

...
Сигнали за бомби постъпват паралелно в училища в няколко европейски
Коментари Харесай

Иван Демерджиев: Сигналите за бомби не са реални и целят всяване на страх

Сигнали за бомби постъпват редом в учебни заведения в няколко европейски страни, освен у нас. Те не са действителни и целят всяване на боязън. Това съобщи министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

България е потърсила подпомагане от партньорските служби в Европа и Съединени американски щати, които работят по установяването на източника на тези закани.

" Източниците на офанзива и методите са едни и същи. Партньорските служби в Европа и Съединени американски щати са сигнализирани и работят по определяне на източника. Заплахите идват от имейли, регистрирани в мрежата на Гугъл. Само американските служби могат да открият източника, тъй като Гугъл е тяхна отговорност. Редица европейски страни са изправени сега пред същото. Водещата версия е, че става въпрос за хибридна офанзива, обвързвана с Русия ", сподели вътрешният министър, представен от БНТ.

До дни България ще разполага с нов протокол за деяние при сходна обстановка, сподели още Демерджиев. Той ще бъде направен от междуведомствена комисия, която стартира работа през днешния ден.

Сегашният протокол се съблюдава, само че той е от 2000 година, уточни още Демерджиев. Целта е новият протокол да отразява действителните рискове и да дава опция да се преценя по кое време фактически се постанова евакуация.

Министърът на вътрешните работи съобщи, че не вижда връзка сред бомбените закани и изборите, тъй като сигнали постъпват и в други страни.

В изборния ден в неделя у нас към този момент ще работи нов протокол и затваряне на пространства ще се постанова единствено при действителна заплаха, стана ясно от думите на Демерджиев. Той не вижда опасност за изборния развой.

Ако в изборния ден се получи сигнал за взривно устройство, секционните изборни комисии би трябвало да алармират Министерство на вътрешните работи. Оттам нататък органите на реда ще преценяват дали има действителна опасност или не и ще се работи по отношение на преценката им, разясни още той.

Вчера учебни заведения в София, Варна и Бургас също получиха закани за сложени взривни устройства по имейл. 

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР