Сигнали до прокуратурата и до Инспектората на ВСС внасят от

...
Сигнали до прокуратурата и до Инспектората на ВСС внасят от
Коментари Харесай

Сагата Златен век стигна до прокуратурата и ВСС

Сигнали до прокуратурата и до Инспектората на Висш съдебен съвет внасят от Инициативен комитет " Лозенец ", които от години се опълчват на строителството на небостъргача " Златен век ". Единият сигнал е за несъблюдение на отговорности от страна на ДНСК, а другият за надхвърляне на пълномощията от страна на арбитър.
В писмо до медиите те припомнят, че още през април, след среща при премиера с всички виновни институции, районният министър Петя Аврамова, дружно с началника на ДНСК, кметът и основният проектант на София, бе оповестено, че разрешението за градеж на 120-метровата постройка на лозенския рид е изтекло през 2017 година и не може да бъде възобновено. Началникът на ДНСК трябваше да приготви заповед, с която дефинитивно да приключи това строителство. Такава заповед обаче не e издадена и досега.
" Отказът на виновната по закон институция да се произнесе за валидността на разрешението за градеж на тази постройка от 2017г. съставлява незаконно несъблюдение на служебните отговорности. Поради тази причина сигнализирахме прокуратурата с искане да ревизира дали е налично отговорно държание от страна на началника на ДНСК ", пишат още от ИК " Лозенец ".
Инициативният комитет продължава с това, че заповедта, която е издадена от Дирекция " Национален строителен надзор " е била за краткотрайно прекъсване на строителството на постройката заради редица механически проблеми. Самата заповед е анулирана на първа инстанция от съда. " Съдия Ситнилска се произнася, че анулира заповедта за краткотрайно прекъсване, само че в самия завършек на претекстовете за това свое решение тя показва мнение, което не е обвързвано с предмета на делото и е мощно спорно ", споделят от ИК.
Според Инициативния комитет арбитър Ситнилска цитира позицията на ищците от " Артекс " по отношение на периода на годност на разрешението за градеж, като декларира, че то изтича пред 2028г. В процеса на делото не са показани причини в противоположна посока, тъй като от ДНСК отхвърлят да вземат отношение за периода на разрешението. Притеснителното е, че взимането на отношение за периода на разрешителното не може да се апелира, тъй като то е единствено в претекстовете, няма го в диспозитива на заповедта. Но това мнение остава в правния мир и съзнателно или не, то служи като предварителна защита пред институциите. Казва им се, не се произнасяйте за периода на разрешението за градеж, не издавайте заповед за прекъсване. Подобна роля на съда не е отредена в правния мир.
" Административният съд се произнася по съответни въпроси на база съответни административни актове. Не е редно да се произнася за възможни бъдещи актове на институции и то вземайки поради единствено едната страна на разногласието без отбрана на другата позиция. Без да влизаме всъщност в несъгласията на самото тълкувание, което приема съдията по отношение на поправката " Артекс " и безкрайните разрешителни за градеж, подновявани с промени в плановете, считаме, че актът на арбитър Ситнилска е мощно спорен, както и нейното държание по този проблем. Затова внасяме сигнал до Инспектората към Висшия правосъден съвет с искане да прегледат проблема и да се произнесат, до каква степен сходно изговаряне по тематика отвън обсега на делото е възможно и да подхващат нужните дейности за възобновяване доверието в институцията ", пишат от ИК " Лозенец ".
Членовете на комитета декларират изрично, че делото, което се води сега, не касае разрешението за градеж. За това би трябвало да се произнесат от ДНСК. Непроизнасянето не приказва единствено за непросветеност, то поражда подозрения за незаконно държание, допълват те.
" Ако от Строителния надзор нямат потенциала да формулират аргументирана и издържана заповед за дефинитивно прекъсване на строителството, от ИК " Лозенец " сме подготвени за наша сметка дружно с адвокати да подготвим такава заповед и да я изпратим до началника на ДНСК. На него ще му остане единствено да я подпише. "
Още по-значимият въпрос остава по какъв начин при единогласие на министър председател, районен министър, шеф ДНСК, кмет и основен проектант на София за нуждата от заповед за нелегално строителство на обекта Златен век, в последна сметка такава заповед липсва. #Кой не разрешава да се издаде такава заповед? #Кой стои освен над шефове, кметове и министри, само че стои и над министър-председателя? #Кой взима решенията? - това са настойчивите въпроси, с които ИК " Лозенец " приключва писмото си до медиите.
Припомняме, че след многочислени митинги от страна на ИК " Лозенец ", действително институциите се задействаха едвам откакто името на компанията строител " Артекс " изплува в " Апартаментгейт ". Тогава и се получи уверението от страна на премиера, че градежът на небостъргача ще бъде спрян.
Строителната компания обаче апелира в съда решението на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) за прекъсване на градежа и завоюва делото на първа инстанция. Предстои въпросът да се гледа на по-висока инстанция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР