Сигналът на бившия премиер Николай Денков за оказан натиск от

...
Сигналът на бившия премиер Николай Денков за оказан натиск от
Коментари Харесай

Живко вече е на бюрото на специалния прокурор

Сигналът на някогашния министър председател Николай Денков за оказан напън от и.д. основния прокурор Борислав Сарафов върху основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев към този момент е при специфичния прокурор за следствие на Обвинител №1 и неговите заместници Даниела Талева.

В писмото на Денков от през вчерашния ден са посочени обстоятелства и условия, станали му известни при осъществяване на служебните му отговорности на министър председател, и които пораждат основателни подозрения за вероятно осъществяване на закононарушение от и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов.

В сигнала се излагат изказвания, че на 3 април по отношение на Живко Коцев от страна на и.ф. основен прокурор е оказан психически напън да подаде оставка от заеманата от него служба като основен секретар на Министерство на вътрешните работи, с присъединяване на административния началник на Софийска градска прокуратура и в наличието на нейния заместител и на ръководителя на Комисията за противопоставяне на корупцията.

Към писмото е приложено и заверено копие от документ, подписан от Живко Коцев, адресиран до някогашния министър председател, в който също се твърди за оказване на психически напън за подаване на оставка.

В тази връзка Николай Денков чака от „ пъкъл хок прокурора “ Даниела Талева да ревизира:

1. Проведена ли е среща сред и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов, административния началник на СГП прокурор Илияна Кирилова и в наличието на нейния заместител Христо Кръстев, както и на ръководителя на Комисията за противопоставяне на корупцията Антон Славчев и основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев на 03.04.2024?

2. В случай че такава среща фактически се е състояла, каква е била задачата ѝ и за какво представителите на всички тези институции взаимно организират срещи с основния секретар на Министерство на вътрешните работи? В осъществяване на кое тяхно законово пълномощие и въз основа на кое правно съображение? Съгласно последните промени на Конституцията на Република България и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов е само административен началник на ВКП, което слага и въпроса за какво и в какво качество той персонално е участвал на тази среща?

3. Защо в деня на срещата е осъществено претършуване на дома на Живко Коцев и има ли връзка сред гореописаната среща и дейностите по претършуване на дома на господин Коцев?

4. Кой е провел и координирал представителите на всички тези институции за присъединяване в тази среща и забъркани ли са трети лица, включително и политици, които са открили контакт с тези лица, с цел да провеждат срещата?

5. Имало ли е среща сред Калин Стоянов и Живко Коцев вечерта на 03.04.2024? Откъде Калин Стоянов е знаел, че Живко Коцев ще подаде оставка и кой е изготвил попълнено с персоналните данни на  Коцев заявление за оставка преди тази среща?

6. Оказвани ли са напън и/или насила върху Коцев от горепосочените длъжностни лица и в случай че да – с каква цел? Има ли трети лица, включително политици, които са претендирали от тези лица тези дейности?

Пред БНР заместник-градският прокурор на София Христо Кръстев удостовери, че подобен формат среща е имало, само че отхвърли да разяснява наличието ѝ. Каза обаче, че в случай че бъде потърсен, ще го направи пред прокурор.

Председателят на Антикорупционната комисия Антон Славчев отхвърли в негово наличие Живко Коцев да е бил заплашван с обвиняване и арест да подаде оставка. Отказа обаче да каже бил ли е на визираната от Денков – по изказвания на Коцев, среща.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР