Сигналът, който вчера вътрешният министър Бойко Рашков изпрати в следствието

...
Сигналът, който вчера вътрешният министър Бойко Рашков изпрати в следствието
Коментари Харесай

Сигналът на Рашков срещу обвинител №1 вече е разпределен на прокурор |

Сигналът, който през вчерашния ден вътрешният министър Бойко Рашков изпрати в следствието против основния прокурор Иван Гешев, към този момент е разпределен на прокурор, заяви ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова пред Българска телеграфна агенция, без да прецизира кой е обвинителят.

Първоначално Рашков изпрати част от материалите, събрани в отчета му за основния прокурор Иван Гешев, на шефа на Националната следствена работа и заместител на Гешев Борислав Сарафов. Те обаче бяха препратени на Специализираната прокуратура, тъй като от Национална следствена служба оповестиха, че нямат пълномощия да образуват досъдебно произвеждане. 

Маджарова изясни, че на инцидентен принцип сигналът е разпределен на прокурор. Предстои той, въз основа на вътрешното си разбиране и закона, да реши какви дейности да предприеме.

На заканата на Рашков, че ще апелира, в случай че получи отвод за следствие на Гешев, Маджарова съобщи, че вътрешният министър може да направи това пред Апелативната профилирана прокуратура. Такъв е редът и по този начин действа прокуратурата с всички сигнали, без значение от кого и против кого са подадени, уточни тя.

Валентина Маджарова напомни, че по силата на настоящия от 1975 година Наказателно-процесуален кодекс главният орган, оправомощен да образува досъдебно произвеждане, е прокурорът. Единствено кодексът от 1952 година е предвиждал опция такава преценка, наред с прокурора, да прави и следователят.

Ръководителят на спецпрокуратурата добави, че през годините са постъпвали разнообразни сигнали против основните прокурори и този сигнал не е казус. Единственото друго в тази ситуация е това, че той идва от служебния министър на вътрешните работи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР