Сигналът към планинската служба е подаден около 14:00 часа днес.

...
Сигналът към планинската служба е подаден около 14:00 часа днес.
Коментари Харесай

Банските планински спасители отново бяха вдигнати на крак

Сигналът към планинската работа е подаден към 14:00 часа през днешния ден. Планински спасители от Банскопренасят потърпевшия мъж с носилка.

Във вторник планинските спасители от отряда в Банско организираха акция, също под връх Вихрен, след сигнал по обед за потърпевшо 15-годишно момче. То беше паднало и си блъснало главата в региона на тила. Пристигналите на място спасители показват подозрение за комоцио, заради което се взема решение потърпевшото момче да бъде превозено с носилка, с цел да не се стигне до утежняване на положението му.

В понеделник бе извършена и акция в региона на връх Полежан по превозване на потърпевш задграничен екскурзиант. В акцията взе участие и отряд от авиобаза " Крумово " с боен хеликоптер.

Същия ден спасители помогнаха на изтощена жена по време на преход към хижа Беговица.

В събота пострада турист, който падна в улея между връх Синаница и Момин връх при опита си да слезе хижа Синаница. При рухването получил открита фрактура на низък ляв крак. Спасителите стигат до мястото на случая в 23:00 часа. 

От ПСС припомнят на туристите да не подценяват планинските терени, както и метеорологичните условия в планината, защото това крие съществени опасности. Спасителите приканиха преди преход в планините да се прави планинска застраховка.

ПСС: Много туристи, само че и доста контузии

Туристите в планините при започване на август не престават да се усилват, оповестиха от Планинската избавителна работа (ПСС) на своя уеб уебсайт. Това води и до увеличение на случаите, при които се постанова планински спасители да оказват помощ на потърпевшите, показаха от ПСС и обобщиха случаите от началото на месеца.

2 август

Планински спасители от Дупница са оказали помощ на 70-годишна туристка от Израел с контузия на крайници. Пострадалата е паднала покрай хижа " Рилски езера, " като дежурните в базата бързо са достигнали до нея.

В 17:10 часа жена оповестява, че майка ѝ, на 84 година, е паднала в региона на местността Паниците, над Калофер, Стара планина. От отряда на ПСС - Калофер незабавно се отзовават и оказват помощ на потърпевшата.

3 август

Планински спасители от базата в Боровец оказват помощ на френска гражданка със строшен гален в региона над хижа " Мальовица ". Пострадалата е шинирана, превозена с планинска количка и предадена на нейни близки.

5 август

В 8:52 часа е получен сигнал за мъж на 52 години, който ненадейно е колабирал. Пострадалият се е намирал на към 2 км от местността Мазането по пътеката за Водни дупки, Стара планина. Седем планински спасители от отрядите в Троян, Ловеч и Трявна се насочат към мъжа и незабавно му оказват първа помощ. Транспортират го до болничното заведение в Троян, където по-късно е умрял.

В 14:43 часа е подаден сигнал за потърпевш екскурзиант на 32 година, който след рухване е получил контузия на глезена. Инцидентът е станал в региона на Боянския водопад, Витоша. Планински спасители оказват помощ, като имобилизират и транспортират потърпевшия.

В 17:15 часа е подаден сигнал и за жена със подозрения за контузия на коляното в региона на Рилски езера. Оказана ѝ е помощ от петима планински спасители от отряда в Дупница, които имобилизират крайници и я транспортират.

В 17:20 часа е подаден сигнал от очевидци за паднал екскурзиант, който при опит да слезе от връх Синаница към едноименната хижа пада в улея сред връх Синаница и Момин връх. От следваща информация излиза наяве, че потърпевшият е 70-годишен екскурзиант, който при рухването е получил открита фрактура на низък ляв крак. В акцията се включват планински спасители от Сандански и Благоевград. Поради тежкия и стръмен терен, последователно влошаващите се метеорологични условия и невъзможността да локализират тъкмо потърпевшия, спасителите доближават до мястото на случая в 23:00 часа. При обзор на място се установи, че потърпевшият е с открита фрактура на ляв гален, охлузни рани по тялото и подозрение за счупена шийка на бедрена кост. След имобилизация на крайника и обработка на раните, спасителите подхващат превоз на потърпевшия към хижа " Синаница ", до която, заради сложния терен и потребността от щадящ превоз, доближават в 03:00 часа. След къс престой и стопляне на потърпевшия, спасителите не престават в 04:20 часа, посока хижа " Загаза " и от там към град Кресна, където мъжът е предаден на Спешна здравна помощ. Краят на акцията е разгласен в 09:30 часа, като общата дълготрайност е 15 часа.

В 18:20 часа е подаден сигнал за жена на 73 години, която се намира на хижа " Безбог " със подозрение за счупена ръка. В региона се намира планински избавител от отряда в Добринище, който шинира ръката ѝ и благодарение на собствен сътрудник, дошъл в това време на хижата, я транспортират.

6 август

В 9:00 часа дежурният в ПСС - София получава сигнал, че двама души са се изгубили в каменист терен. Вечерта на 5 август мъж и неговата другарка отиват на фестивал на електронната музика в региона на Водноелектрическа централа " Тъжа ". Нямат никакъв опит, не познават региона, отклоняват се и стигат до хижа " Русалка ". Там някой от гостите на хижата ги ориентира по " директен " маршрут (който не е туристически и няма маркировка). Така двойката се изгубва още през нощта и се озовава в каменист терен в ждрелото на река Тъжа, от който не могат да излязат. На сутринта подават сигнал, на който се отзовават двама планински спасители от отряд Калофер, които макар оскъдната и неточна информация, съумяват да ги открият, успокоят и да ги изведат от сложната обстановка.

Същият следобяд в региона на хижа " Хубавец " жена на 63 години получава болки в корема. Оказана ѝ е помощ от 12 планински спасители от отрядите в Карлово и Калофер.

В 16:20 часа е подаден сигнал за мъж с контузия в региона на кръста в региона на водопад Скакавица. Пострадалият е отишъл да бере боровинки, подхлъзнал се е и е паднал. Оказана му е помощ от шестима планински спасители от отряда в Дупница.

7 август

В 7:30 часа сутринта лидерът на група туристи се свързва с ПСС с молба за подпомагане. Туристка на 70 година от групата, изтощена от дългия преход предния ден, не може да продължи към идната дестинация на групата - хижа " Беговица ". След уточняване на положението на дамата, в 11:40 часа планински спасители от Сандански, подкрепени от спасители от Благоевград се насочат към хижата. След като оказват помощ на дамата, която е мощно обезводнена, я транспортират с планинска количка до Кресна и я предават на екип на Спешна помощ.

В 14:40 часа е получено позвъняване от туристи, че в региона на връх Полежан, Пирин е паднал белгийски жител. При рухването по каменистия скат той е получил тежка контузия на крайници с очевидно разбъркване. Сигналът е пренасочен към отряда на ПСС в Банско, откъдето планински спасители незабавно се насочат към мястото на случая. След получена спомагателна информация, ръководителят на акцията Атанас Уков преценя, че е нужен хеликоптер, с цел да може потърпевшият бързо да бъде превозен до лечебно заведение. В 16:10 часа вертолет " Кугар " излетява от авиобаза Крумово към региона на случая. Поради динамичната метеорологична конюнктура, особеностите на релефа и опциите на хеликоптера, потреблението на лебедка е оценено като високо рисково за добиване на потърпевшия. В тясна съгласуваност с ръководителя на екипа от ПСС - Банско е определена площадка за кацане на към 800 м от потърпевшия, който, откакто му е оказана първа помощ е пренесен на борда с носилка. Пострадалият екскурзиант е превозен малко след 19:30 часа до долна станция на лифта в Банско, където го чака кола за спешна помощ на Спешна помощ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР