Сигналът е срещу ТЕЦ Марица Изток 2, защото на 3

...
Сигналът е срещу ТЕЦ Марица Изток 2, защото на 3
Коментари Харесай

От АИКБ намекнаха за вина на Теменужка Петкова за скъпия индустриален ток

Сигналът е против Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ", тъй като на 3 юли не работи с цялостната си мощ, а единствено с половината от разполагаемия си потенциал. Това съобщи изпълнителният шеф на АИКБ Добрин Иванов.
Припомняме, че работодателите сезираха прокуратурата поради доста високата цена на сегмент " Ден напред " на енергийната борса на 3 юли – 195,40 лв. за мегаватчас.
Ивнов уточни, че съгласно новото ценово решение на КЕВР Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " покрива непрекъснатите разноски при цена 135 лв. за мегаватчас. Но на 3 юли това не се е случило – може би поради неприятно ръководство на държавната централа, съгласно АИКБ, само че не стана въпрос какъв брой време софтуерно лишава заработването на цялостна мощ поради употребяваната технология. На въпрос на Нова телевизия кой съответно считат за отговорен работодателите, отговорът беше управлението на ТЕЦ-а, управлението на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и енергийното министерство т.е. Теменужка Петкова.
Според Иванов, сегментът " Ден напред " на енергийната бил доста значим и определящ за цената на тока, тъй като бизнесът не можел постоянно да сметне тъкмо какъв брой ток му би трябвало, с цел да си го обезпечи с дълготраен контракт. Досега, към този момент седмица, работодателите не дадоха отговор на въпроси на Actualno.com по отношение на това какъв % съставляват дълготрайните контракти от общото количество ток, което купуват. Питанията са отправени към Асоциацията на организациите на работодателите в България. А точно енергийният министър Теменужка Петкова посъветва бизнеса да купува ток с двустранни, дълготрайни контракти и съобщи, че бизнес, който не го прави, не е сериозен.
Иванов добави и, че работодателите ще пуснат сигнали към КЕВР и Комисия за защита на конкуренцията поради това, че някои търговци изкупили огромна част от мощностите и могат да въздействат на цената на " Ден напред ". С други думи, работодателите се оплакват от форма на монопол.
За край Иванов се оправда, че бизнесът по Черноморието не заплаща доста на чиновниците си, тъй като желае да поддържа по-ниска цена на услугите и да не изпадне зад борда в интернационалната конкуренция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР