Сигнал за потресаващи нередности в мандра във Врачанско постъпи в

...
Сигнал за потресаващи нередности в мандра във Врачанско постъпи в
Коментари Харесай

Сигнал до BulNews: Мандра във Врачанско прави кашкавал със соде и живак, няма кой да я затвори

Сигнал за потресаващи нередности в мандра във Врачанско постъпи в редакцията на организация BulNews. Производител продава на хората кашкавал, който е евентуален палач. В млякото, от което се прави, се съдържа соде, живак и всевъзможни други рискови и нездравословни субстанции. 
За случая сигнализира някогашна служителка в мандрата с букви А.Л. Жената е работила там в продължение на година и се е нагледала на всички ужасии, които се случват. Тя потърси медията ни, с цел да даде публичност на казуса, защото институциите все още бездействат. 
Става въпрос за дребна мандра в село Добролево, благосъстоятелност на Ангел Ангелов, прочут с прякора Ани Мундака. Той създава кашкавал, който продава на хората, без да има компания или каквито и да било регулации.
Мандрата съществува към този момент повече от 5 години. На ден се стига до изработката на 100 кг кашкавал с 1 звук мляко. Според някогашната служителка обаче, употребяваната суровина е некачествена и крие опасности за живота и здравето на клиентите. 
По думите на дамата, изискванията, в които се прави кашкавала, са извънредно мизерни. В постройката не се поддържат и обикновени хигиенични правила. Всичко е мръсно, покрито с мухъл, плесен и отпадни субстанции от млечните артикули. 
Освен всичко това, употребяваното мляко е със подозрителен генезис, споделя някогашната служителка. Мундака не отглежда животни и целият материал за създавания от него кашкавал идва от разнообразни места. Той изкупува млякото, без да следи за неговото качество и не се интересува от другите примеси, които могат да бъдат употребявани от продавачите, с цел да се усили количеството. Жената споделя, че до момента в който е работила се е натъквала на всевъзможни шокиращи неща, измежду които даже урина, което се усещало от миризмата на млякото. 
Според подателката на сигнала, Ангелов изкупувал и млякото на заболели крави. Когато животното се лекува и приема медикаменти, неговото мляко не би следвало да се употребява за консумация. Мъжът обаче не се интересувал от това и постоянно даже самичък карал стопаните да доят и болните животни, защото „ имал поръчки за идващия ден “, добавя дамата.
Още по-шокиращи разкрития обаче има от проби, които правили едвам няколко пъти за цялото време, през което работила там, споделя още А.Л. Те посочили наличие на разнообразни субстанции в млякото, измежду които сол, захар, сода и други Най-фрапиращото обаче е, че по думите й, един път тест посочил съществуване на соде, което е извънредно рисково отровно вещество. Нито един път обаче Мундака не наредил млякото да се изхвърли, а в противен случай – правил си кашкавал с него.  
Най-фрапиращият случай станал пред очите на А.Л. Докато се мерела температурата на млякото със стъклен живачен термометър, уредът се счупил и живакът изминал вътре. Това се случвало цели два пъти! Материалът още веднъж не бил изхвърлен и кашкавалът, изработен от него, бил пробутан на нищо неподозиращите клиенти. 
Повечето от жителите на Добролево са наясно с шмекериите на Мундака и не купуват от него. Има обаче много хора, които се лъжат на приказките за чист артикул, домашно произвеждане, и постоянно пазарят рисковия кашкавал. 
Още след напускането на мандрата, А.Л. е почнала да сезира другите институции, с цел да разкрие какви неща се правят. Били изпратени проверяващи, които направили инспекция и друснали акт на Ангелов. Според служителката обаче, дейностите не са съответни на действителната опасност, която крие потреблението на кашкавала. Преди дни тя още веднъж е подала сигнали до БАБХ, РЗИ и прокуратурата. 
Освен за нередностите в мандрата, дамата алармира и за други прегрешения на някогашния си началник, като данъчни закононарушения – кара кола за 100 хил.лв. без да заявява никакви доходи; физическо принуждение над чиновници – самата тя си е неволи от това; и какво ли още не. 
Дали някой ще вземе ограничения – следва да разберем. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР