Сигнал за отсечено дърво в началото на Стария град в

...
Сигнал за отсечено дърво в началото на Стария град в
Коментари Харесай

Отрязано дърво разбунтува Созопол

Сигнал за отсечено дърво при започване на Стария град в Созопол, където ще се построи дълго чаканата автогара, разпалва локалната общност.

Хората от морския ни курорт се оплакват, че е изкоренено най-старото дърво в морския град - емблематичен явен, под който са израснали генерации. Местните настояват, че то било на над 300 години и не било болно, т.е. нямало причина да се отстрани.

Оказа се, че това се постанова поради арехологическите разкопки, които се вършат по отношение на бъдещия градеж на автогарата, осведоми Флагман.

Реализирането на плана е най-голямата борба на кмета Тихомир Янакиев, както и най-голямата фантазия на локалните. Туристически град като Созопол няма автогара, в която да посрещне и изпраща пътуващите. След дълги години циркулиране по институциите Янакиев съумя да се пребори за строителството й.

За да се случи това обаче, от Министерството на културата изискват да се правят археологически разкопки, защото теренът е навръх входа на Стария град. Именно от ведомството са изискали да бъдат изсечени всички дървета и растения, заяви шефът на „ Общински гори и озеленяване “ инж. Мирослав Киров.

В региона обаче са засадени 10 нови, изясни той.

В момента се прави санитарна сеч в целия град. Подрязват се клони както в парка, по този начин и по улиците на Созопол. Това се прави за сигурността на хората, защото при по-силни ветрове има заплаха от строшаване. Хралупите на дървета се пълнят вода при дъжд, която по-късно унищожава дървото от вътрешната страна, като се уголемява или свива, според от температурите.

„ Има доста дървета, които с в неприятно фитосанитарно положение. Те са рискови и би трябвало да се отстраняват “, сподели инж. Киров. През предходната седмица той дружно с кмета Тихомир Янакиев направиха ревизия на зелените площи.

Около 100 нови дръвчета и доста декоративни шубраци ще бъдат засети напролет в Созопол, прецизираха от администрацията. Те са доста повече от тези, които ще бъдат отстранени.

От Община Созопол прецизираха, че на следващия ден, 19 март, провеждат акция по залесяване.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР