Сигнал за бомба в бургаското училище Александър Георгиев-Коджакафалията е получен

...
Сигнал за бомба в бургаското училище Александър Георгиев-Коджакафалията е получен
Коментари Харесай

Поредна порция бомбени заплахи, този път в училища в шест области

Сигнал за бомба в бургаското учебно заведение " Александър Георгиев-Коджакафалията " е получен тази заран малко след 8.30 часа, оповестиха от МВР-Бургас. Всички възпитаници и личният състав на образователното заведение са евакуирани, като първо са изведени на двора. Училището е получило тази заран " злонамерен имейл, съдържащ информация за бомбена опасност ", заяви по-късно говорителката на бургаската полиция Цветелина Рандева. 

Според NOVA в известието се твърди, че детонаторът за взривното устройство бил в прилежащата постройка на Профилираната гимназия за романски езици " Г. С. Раковски " . Тя също е затворена, само че още от вторник, когато също получи бомбена опасност. 

В 10.26 часа през днешния ден е получен по имейл сигнал за бомба и в Руската гимназия в Бургас " Васил Левски " , оповестиха от полицията. 

Сигнали за сложени взривни устройства са получени през днешния ден и в осем ямболски учебни заведения . Всички възпитаници са изведени от постройките, оповестиха от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи. Бомбените закани също са получени по имейлите на учебните заведения. Полицейското наличие в региона на образователните заведения е засилено. Уведомени са и службите за сигурност. Взето е решение за преустановяване на образователния развой за 24 часа в осемте учебни заведения.

До 10:30 часа тази заран, т.е. през първата промяна в учебните заведения, са подадени седем сигнала за учебни заведения в град Плевен и в селата Върбица и Беглеж . Заплахите още веднъж са постъпили по електронната поща на образователните заведения. Проверки се правят от екипи на Първо и Второ районни ръководства в Плевен. До момента не е намерено взривно устройство, съобщи за Българска телеграфна агенция старши специалист Мариана Цветкова, представител на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Плевен.

Ръководствата на учебните заведения сами преценят дали да продължат образователните занятия.

Това става откакто през вчерашния ден десетки сигнали за бомбени закани имаше в образователни заведения в Бургас, Пазарджик, Плевен, Сливен и София, а предходния ден - в София, Варна и Бургас. 

Тази заран служебният вътрешен министър Иван Демерджиев съобщи, че следствието по заканите е доста напреднало .  " Мисля, че скоро ще имаме безапелационен отговор на въпроса от кое място идват тези закани. До часове може да получим цялостна информация. Работи се на териториите на няколко страни. Когато има изясненост, данните ще бъдат изнесени пред медиите ", сподели Демерджиев.

Вътрешният министър Иван Демерджиев свика междуведомствена работна група, която да актуализира протокола на Министерство на вътрешните работи за реакция при сходни закани, който е от 2002 г. 

По-рано сутринта специалистът по киберсигурност Любомир Тулев изрази съмнение, че заканите няма да спрат " през днешния ден или в близката седмица ".

Утре специалисти по киберсигурност се събират в Бургас , с цел да обсъдят тактики за повишение на квалификацията на IT екипите и организацията на мощни и надеждни системи за киберсигурност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР