Сигнал за бебета, връзвани с бинт за леглата си в

...
Сигнал за бебета, връзвани с бинт за леглата си в
Коментари Харесай

Майки сигнализираха за връзване на бебета в сливенската болница

Сигнал за бебета, връзвани с бинт за леглата си в детското поделение на сливенската болница, са подали възмутени майки, които са изпратили любителски клипове на бТВ. Те настояват, че това е всеобща процедура в болничното поделение, като дребните деца са оставени без лекарски контрол по цяла нощ. Децата, се връзват, с цел да ги предпазят от пострадвания от абоката до момента в който им вливат медикаменти, само че съгласно дамите това е съпроводено с неприемливо отношение.

" Имаше едно бебенце на три месеца със тайни в носа, с часове плачеше и се дереше, то се давеше. На момичето, което лежеше в другата стая, също му направи усещане. Излязохме в коридора, искахме да помогнем на това дете, да го вдигнем и да го потупаме, само че нямаше по какъв начин, като беше вързано и също така се карат като влизаме вътре. Решихме да се обърнем към здравно лице. Намерихме една сестра, а реакцията ѝ беше неодобрение. Влезе вътре и затвори вратата, с цел да не се чува ревът на бебето “, споделя Мария Георгиева - една от майките, подали сигнала.

" Нито отпуши нослето на бебето с физиологичен разтвор, нито направи нещо да му облекчи дишането. Това се случи в неделя вечерта, бебето стартира да плаче в 21 ч. и спря към 2-3 ч. през нощта. Едва на идващия ден, когато застъпи другата промяна, се обърна внимание на бебето и му се почисти нослето “, описа още Мария, като акцентира, че не поставя всички работещи в болничното заведение под общ знаменател.

Майка, която била с бебето си в детското поделение на болничното заведение в Сливен преди година и половина, споделя, че най-шокиращо било положението на бебетата, признати сами, без майките си.

" Бяха вързани, краченцата им, ръчичките – нямаха опция да помръдват въобще. Като попитах за какво са вързани, ми споделиха, че сякаш да не се наранят, да не се ударят. Вързани са с бинт и ги оставят, не ги хранят, основно с цел да не се постанова да ги подсушават. По цяла нощ плачат, на човек му се свива сърцето като ги огледа “, споделя дамата, поискала анонимност.

Директорът на болничното заведение доктор Васислав Петров съобщи, че е разпоредил инспекция по сигналите.

По-късно пред бТВ основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев удостовери, че има сходна процедура за обездвижване, когато бебетата са сами и трае вливането на медикаментите им. " Трябва да бъдем доста деликатни във връзка с точното потребление на това фиксиране, тъй като без него няма по какъв начин да стане. Най-малките деца би трябвало да бъдат обездвижени, до момента в който тече системата “, изясни той.

Кунчев сподели, че въпреки да не оправдава никого, би трябвало да се обърне внимание какъв брой са медицинските сестри в България. " Могат ли тези хора да се грижат както би трябвало, в случай че са незадоволителни като личен състав? За такова отношение не можеш да оправдаеш никого и в случай че това се удостовери, отговорните би трябвало да си получат заслуженото, само че би трябвало да отчитаме всички обстоятелства и дали са в положение да си извършват отговорностите, когато са на половина по-малко от нужното в страната “, сподели той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР