Сигнал срещу Костадин Костадинов е подаден от БОЕЦ, които подадоха

...
Сигнал срещу Костадин Костадинов е подаден от БОЕЦ, които подадоха
Коментари Харесай

БОЕЦ дадоха Костадинов на прокуратурата за фашистка измет

Сигнал против Костадин Костадинов е подаден от БОЕЦ, които подадоха и сигнала за Къщата в Барселона.

БОЕЦ сезираха прокуратурата (вх. № PRB202215184069I по разказа на ВКП) против Костадин Костадинов (известен в общественото пространство, като Копейкин) – ръководител на Политическа партия „ Възраждане и народен представител в 47 Народно събрание. Повода е неговото изявление от трибуната на Парламента от 17.06.2022г., в което назова протестиращите жители „ фашистка сган “ .

Прилагаме текста на сигнала:

ДО:  ВЪРХОВНА КАСАЦИОННА ПРОКУРАТУРА

                                                                     СИГНАЛ

от  Групово дело „ БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ ” ,

ЕИК 176949776, адрес – гр. Видин, к-с „ Панония ” блок 4 вход З ап 157, тел. 0899591399

по отношение на

подозрения и данни за закононарушения от общ темперамент (чл. 162 ал.2 от Наказателен кодекс и други представляващи извънредно огромна заплаха и щета за българското общество) осъществени от Костадин Костадинов – ръководител на Политическа партия „ ВЪЗРАЖДАНЕ ” и народен представител в 47 Народно събрание.

На 17 юни 2022 година Костадин Костадинов — ръководител на политическа партия “Възраждане ” — в свое изявление от трибуната в залата на Народно заседание назова протестиращите пред постройката в поддръжка на Никола Минчев “фашистка сган “.

“Предстои спор за вота на съмнение. Ще има и гласоподаване. Нека не допуснем тази фашистка сган, тези платени да дойдат пред Народното събрание “ — съобщи Костадин Костадинов от парламентарната естрада. Той беше предизвестен от Председателя на Народно събрание да не употребява сходни обидни квалификации, само че микрофонът му не беше изключен. Костадинов направи своето изказване изцяло съзнавайки смисъла на думите, които употребява, както и че то се излъчва директно от Българската национална телевизия и други национални медии.

Медийно отразяване:

Видео:

Както е известно, дясната радикализация е причина за пораждане на идеологически стимулирано принуждение — посредством нея се фаворизират ролеви модели, сходни на водача на партия “Възраждане ”, проповядващи и прибягващи до обществена тирада на ненавист и принуждение.

Проповядването и подбуждането към расова или национална омраза, или ненавист, или към расова дискриминация, е закононарушение според Чл. 162, алинея 1 от Наказателния кодекс:

“Който посредством слово, щемпел или други средства за всеобща информация, посредством електронни осведомителни системи или по различен метод проповядва или подбужда към дискриминация, принуждение или ненавист, учредени на раса, националност или етническа принадлежност, се санкционира с отнемане от независимост от една до четири години и с санкция от пет хиляди до 10 хиляди лв., както и с публично неодобрение. ”

След успеха над фашизма през Втората международна война и публичността към зверствата, осъществени през време ръководството на фашистките държавни управления, терминът фашист стартира да се употребява като пейоративна дума. Пейоративни (дерогативни) са думи или изрази, изразяващи негативна оценка, те имат афектиран и отрицателен резултат, т.е. те показват омаловажаване, пренебрежение или неприязън от страна на говорещия. С други думи — използването в обществена тирада на думата “фашист ” по адрес на лица и голям брой хора, които нямат общо с фашизма като радикална националистическа политическа идеология, се явява тирада на ненавист по отношение на тях.

Правото на митинг на жителите се реализира посредством събрания, манифестации и митинги — те са метод за изложение на отзиви, възгледи и мнения по въпроси от политически, стопански, обществен или различен темперамент посредством слово, плакати и по различен подобаващ метод. Правото на митинг е закрепено в Конституцията на Република България и в Закона за събранията, митингите и манифестациите, и жителите не могат да бъдат преследвани и наказвани за образуване и присъединяване в събрания, манифестации и митинги. Няма по какъв начин присъединяване на жители в митинги, манифестации и демонстрации да ги прави “фашисти ”, още повече че по време на съответното събитие на 17 юни 2022 година не са развявани фашистки флагове, не са визуализирани сходни знаци и не са били прокламирани речи и апели с фашистки или различен сходен темперамент.

Що се отнася до виновността — защото закононарушението може да бъде осъществено единствено при директен предумисъл, т. е. причинителят би трябвало да е целял да провокира омраза или ненавист — БОЕЦ твърдим, че точно подобен е умисълът на водача на партия “Възраждане ” — а точно: посредством думите си от най-високата естрада в страната да провокира омраза и ненавист към адреса̀та им — протестиращите пред постройката на Народно събрание в този миг.

Експлицитна дефиниция на “език на ненавист ” дава Препоръка No R (97) 20 на Комитета на министрите към Съвета на Европа до страните членове, от 30 октомври 1997 година В документа словосъчета- нието “се схваща като термин, който обгръща всички изразни форми, разпространяващи, подбуждащи към, улесняващи или оправдаващи расовата злоба, ксенофобията и антисемитизма или други форми на злоба, учредени на назадничавост, в това число назадничавост, афиширана като нападателен шовинизъм и етноцентризъм, дискриминация и неприязън против малцинства, преселници и хора с имигрантски генезис ”.

Правото за свободно изложение се лимитира само тогава и единствено тогава, когато това право “се употребява за накърняване на правата и положителното име на другиго и за приканване към насилствена смяна на конституционно открития ред, към осъществяване на закононарушения, към разпалване на омраза или към принуждение над личността “ (Конституция на РБългария, Чл. 39, Ал. 2). Свободата на словото свършва там, където стартира езикът на омразата. В този смисъл — думите, изречени от Костадин Костадинов от трибуната на Народно събрание, предмет на сегашния сигнал и представени нагоре, не следва да се възприемат като практикуване на независимост на словото, тъй като те се употребяват “за накърняване на правата и положителното име на другиго (…) ” и за “разпалване на омраза или принуждение над личността ” (на протестиращите).

В днешно време радикализмът все по-усилено търси политическа легитимация, а свързаната с него гласност се стреми към все по-високи и забележими позиции. Няма по-висока и забележима позиция от трибуната на Народното събрание. Национализмът в България към този момент намерено намира израз и мутира в сходни нови цинични форми на обществена демонстрация, които очевидно се опълчват на европейските полезности. Така потреблението на език на ненавист към този момент се трансформира в норма. Антисемитизмът, расовата ненавист и фашизоидните дискурси се трансформират в нови явления в хода на прехода в България и ролята им последователно стартира да нараства. На тази наклонност е нужно за се отговори с цивилен, медиен, само че също и с институционален отпор, в сходство освен на съществуващата национална правна рамка в България, само че и в подтекста на участието ни в Европейския съюз.

Тревожни трендове регистрира да вземем за пример отчетът за България на Европейската комисия против расизма и нетолерантността (ЕКРН), оповестен през 2014 година В него основаната от Съвета на Европа комисия показва многочислени случаи на дискриминация, свързани с приложимост на език на ненавист. Отчита се (по данни, предоставени от правителството), че “от януари 2008 година до септември 2013 година са формирани 55 досъдебни производства по член 162 (от Наказателния кодекс) (включително по параграф 1 за подбудителство и по параграф 2 за потребление на принуждение или увреждане на имущество). Единадесет от тях са импортирани в съда и са наказани 10 души. От общо 56 формирани досъдебни производства по член 164, нито едно не е довело до наказание ”. Документът показва изненада и отчаяние, че толкоз стеснен брой случаи на приложимост на езика на омразата са достигнали до съда и че произнесените присъди са толкоз малко. Изказва се безпокойство, че по този метод към обществеността се насочва сигнал, че езикът на ненавист не е рисков и може да бъде употребен без последствия. Точно това се случва и през днешния ден, 8 години по-късно.

Тук идва и ролята на гражданските правозащитни неправителствени организации като БОЕЦ, които стимулирано показваме противоречие с толерирането на прояви на обществена тирада на омразата и се разгласяваме против другите форми на дискриминация и на обвързваните с тях закононарушения, подбудени от ненавист.

Тъй като наши членове (на съдружие БОЕЦ) също бяха измежду протестиращите на открито пред постройката на Народно събрание, по адрес на които водачът на партия “Възраждане ” Костадин Костадинов използва думите “фашистка сган ”, гражданско съдружие БОЕЦ се явяваме правно заинтригувана страна и директен пострадал.

От прокуратурата, полицията и държавното управление се чака да подхващат действителни ограничения, като настояванията и рецензиите ни са най-изразени във връзка с прокуратурата, защото точно в нейните пълномощия е да реагира на закононарушения от сходен темперамент.

Провеждането на дейно наказателно произвеждане и подвеждането на причинителите на тирада на ненавист под наказателна отговорност е главното средство на страната за отбрана правата на жертвите и за попречване на нарушавания на човешките права. Ако съответните органи не съумеят да защитят жертвата посредством дейно следствие, обвиняване, развой и, в случай че е подходящо, наказание на причинителя — това може да докара до нарушение на възбраната за нечовешко или унизително отношение.

Поради горното, и по отношение на този съответен наш сигнал, БОЕЦ пожелаваме от прокуратурата да предприеме постановените от закона дейности, като изиска събаряне депутатския имунитет на водача на партия “Възраждане ”, да образува наказателно произвеждане за  повдигане на обвинявания и  подвеждането му под наказателна отговорност за осъщественото от него закононарушение, отличаващо се с изключителна смелост и станало притежание на цялото българско общество.

Изискваме да бъдем известени за подхванатите дейности и резултатите от тях.

04.07.2022г.                Георги Георгиев – ръководител на УС на Групово дело „ БОЕЦ ”

По сигнала работи Живки Гиргинов от Сдружение БОЕЦ.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР