Сигнал, подаден от бившия служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров,

...
Сигнал, подаден от бившия служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров,
Коментари Харесай

Сигнал на Стойчо Кацаров активизирал Спецпрокуратурата за детската болница

Сигнал, подаден от някогашния длъжностен министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров , е повода за, за което бе обявено по-рано в понеделник.

Това сподели на брифинг представителят на Специализираната прокуратура прокурор Христо Кръстев.

" Служебният министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров е подал сигнал във Върховна касационна прокуратура, който е изпратен по подготвеност към Специализираната прокуратура . Наблюдаващият прокурор е наложил инспекция на Държавна финансова ревизия (ДФИ), такава е осъществена и материалите са докладвани в прокуратурата. Наблюдаващият прокурор е решил, че от данните е налице осъществяване на длъжностно закононарушение и заради това е формирано досъдебно произвеждане ", даде детайлности той.

Разследва се публичната поръчка за построяването на болничното заведение от началото й през 2019 година до 2021 година . Обяснения следва да дадат и министрите, управлявали през този интервал, а точно - Кирил Ананиев и Костадин Ангелов. " Всеки един от министрите, който е имал директен допир с публичната поръчка, ще бъде разпитан в качеството на очевидец. "

Кръстев отхвърли да уточни в конкретика кое е въпросното " длъжностно лице " от здравното министерство, което е " нарушило и не е изпълнило служебните си отговорности ", както се споделя в известието до медиите от страна на Спецпрокуратурата, разпратено по-рано денем. " Ние проверяваме, няма по какъв начин да ви кажа кой е направил закононарушение. "
 Сербезова не бърза с Детската болница, с цел да не остане тя просто градеж
Сербезова не бърза с Детската болница, с цел да не остане тя просто градеж

По думите й всяко деяние на Министерство на здравеопазването по проблема се подлага на изчерпателен разбор

" Съгласно измененията в Наказателно-процесуален кодекс към този момент прокуратурата няма пълномощия да образува досъдебно произвеждане против съответно лице, то се образува само и единствено заради обстоятелството и данните за вероятно осъществено закононарушение. Предстои следствие, от което ще се откри дали има осъществено такова. Ако се откри, че закононарушението не е осъществено от министъра, а от други длъжностни лица, то ще бъде препратено по подготвеност към съответната окръжна прокуратура, сподели той.

Припомняме, че едно от първите неща, които разпореди новият министър Асена Сербезова бе точно. Замразяването тя обоснова с потребността да се изчистят противоречиви моменти и да се реализира цялостна бистрота.

Преди това служебният министър Стойчо Кацаров бе предложил обединение на три лечебни заведения и, която за потребностите за образованието на студенти.

Идеята за създаване на Национална детска болница е на повече от 30 години - до този миг несполучлив . Страстен публичен отпор измежду организации и неправителствения бранш провокира концепцията да бъде употребявано остаряло скеле в двора на Александровска болница.

Още през 2020 година, след голям брой митинги и негативни мнения за професионални организации.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР