Сигнал до ЮНЕСКО заради издигането на 32-метрова джамия на мястото

...
Сигнал до ЮНЕСКО заради издигането на 32-метрова джамия на мястото
Коментари Харесай

ВМРО сезира ЮНЕСКО за 32-метрово минаре на мястото на християнски храм в Охрид

Сигнал до ЮНЕСКО поради издигането на 32-метрова джамия на мястото на християнски храм в Охрид изпратиха с публично писмо националният представител от Вътрешна македонска революционна организация и заместник-председател на външната комисия Красимир Богданов, неговият сътрудник от обединението Петър Петров и още няколко депутати от ПГ „ Обединени патриоти “. Писмото е адресирано до Изпълнителния шеф за Югоизточна Европа на ЮНЕСКО госпожа Одри Азуле.

Писмото цитира обстоятелства, подадени от поданици на Охрид, при посещаване на Вътрешна македонска революционна организация в града. Хората са обезпокоени, че в плануванаъа консервация на джамията „ Али Паша “ се позволяват съществени нарушавания. Гражданското обединяване „ СOВЕСТ “ – Охрид, се базира на доказателства, че процесът на консервация и реституция доста нарушава позволените действия.
А точно: употребен е багер, който към този момент е развалил значими археологически пластове, част от някогашната черква „ Св. Никола “. Археологическият обект включва още ранна християнска базилика, римски бани, античен некропол, гробница, богато украсена с мраморни плочи, а също праисторически обект от бронзовата и желязната епоха.

Според сигнала, оповестената подготовка за издигането на 32-метрово минаре до джамията „ Али паша “ ще наруши общия аспект на град Охрид. Според тях, минарето би могло да стане противоречив знак на бившето турско ръководство в района, което би нарушило религиозния баланс.

Напомняме, че самата джамия – значим монумент на международното културно завещание, е била издигната преди няколкостотин години от Османската империя върху основите на опустошения християнски храм „ Св. Никола “. Днес постройката на джамията се намира в самото сърце на град Охрид. Градът и Охридското езеро са едно от 28-те места в света в книгата със международното завещание на ЮНЕСКО, по едно и също време и в глава „ Природа “, и в глава „ Култура “.

" Ние, Патриотите от Вътрешна македонска революционна организация, считаме сходни провокации за неприемливи. Последната година беше реализиран по този начин мечтаният и дълго чакан Договор за добросъседство с Република Македония. По време на Европредседателството на България Европа заприказва за Западните Балкани. Напомняме, че с помощта на напъните Патриотите от Вътрешна македонска революционна организация беше прието българското малцинство в Албания. На път сме да бъде прието и в Косово. На прага сме да реализираме единство на Балканите, ето за какво в този момент е значимо да не позволяваме непотребни провокации в Македония и то на верска основа ", написа в писмото до ЮНЕСКО.

" Поради тази причина ние, Патриотите от Вътрешна македонска революционна организация, ще създадем нужното градежът на 32-метровото минаре да не бъде осъществен и всички действия по съсипването на културно-историческото завещание на този комплекс да бъдат прекратени ", пишат още депутатите от ПГ на Обединените патриоти.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР