Сигнал до прокуратурата по публикация на сайта Медиапул внесоха от

...
Сигнал до прокуратурата по публикация на сайта Медиапул внесоха от
Коментари Харесай

Пълно разследване на българското гражданство на руснак искат от ДПС

Сигнал до прокуратурата по обява на уеб страницата " Медиапул " внесоха от Движение за права и свободи. В сигнала Движението желае да бъде тестван съветския предприемач Роман Савушкин и тримата му синове, които, както написа в обявата, той е с българско поданство, а и синовете му могат да получат такова.

Сигналът е подписан от ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, националният представител Делян Пеевски и зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Хамид Хамид. Сигналът бе входиран и в деловодството на Народното събрание.

Правомерно ли е получено българско поданство от лицето Роман Савушкин (генерален шеф на " Обединена вагонна компания " - структуроопределящо дружество в Русия) през 2019 година, в случай, че в медиите са налице данни за тесните му персонални и бизнес връзки с лица, доближени до съветския президент Владимир Путин, в това число Александър Несис, Сергей Чемезов и Дмитрий Медведев, питат Карадайъ, Пеевски и Хамид.

Те упорстват да знаят спазени ли са били законовите предпоставки за приемане на такова поданство (извършена ли е била дейно нужната инвестиция по закон, или същата е била единствено привидна), както и взели участие ли са български медиатори при приемане на поданството .

Обосновано и законосъобразно ли е било позитивното мнение (ако такова е налице) от страна на Министерство на вътрешните работи и ДАНС, по подадената от синовете на Роман Савушкин през 2021г. молба за приемане от тях на българско поданство, написа още в сигнала до прокуратурата.

Считаме, че нуждата от сходна инспекция се явява обусловена от продължаващите спекулации в публичното и политическо пространство в страната по тематиката " златни паспорти ", основаващи се на медийни изявления, в които се излагат изказвания и/или подозрения за вероятно непозволено приемане на българско поданство от чужденци благодарение на медиатори, без обаче изискващите се по закон вложения да са били действително осъществени, се споделя в сигнала до прокуратурата.

По-късно от пресцентъра на Движение за права и свободи оповестиха, че по тематиката със златните паспорти са сезирали и основния прокурор с въпрос дали е осъществена цялостни и всеобхватна инспекция на всички компании и лица, осъществяващи ходатайство за придобиване на българско поданство и какви са резултатите от нея. Първото сезиране от Движение за права и свободи са създали още на 19 януари 2023 година От Движение за права и свободи напомнят, че към този момент бе признат закон, с който се пресича тази корупционна скица.

След подаване на горните сигнали отправихме неколкократни молби до прокуратурата за информация по отношение на събитието подхванати ли са дейности по тези сигнали, като до сегашния миг не сме получили отговор, декларират още Карадайъ, Пеевски и Хамид.

Те за следващ път упорстват да бъдат известени осъществена ли е инспекция на изложените от тях обстоятелства и условия, както и какви са резултатите от нея.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР