Сиела Норма“ ще осигури 3-те хил. устройства, необходими за машинното

...
Сиела Норма“ ще осигури 3-те хил. устройства, необходими за машинното
Коментари Харесай

Съдът подкрепи ЦИК в спора за машинното гласуване

„ Сиела Норма “ ще обезпечи 3-те хиляди устройства, нужни за машинното гласоподаване на идните евроизбори. Това стана ясно през вчерашния ден, откакто Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на „ Български машини за гласоподаване “ - компанията, която ЦИК отстрани от публичната поръчка за машините под предлога, че не удовлетворява техническите условия.

Сред главните доводи на жалбоподателя Александър Чобанов беше фактът, че тръжната комисия на ЦИК е установила несъответствия с условията при всички участници в състезанието. Това се удостоверява от отчета на комисията, където е записано, че и при спечелилия „ Сиела Норма “ са открити шест такива несъответствия. Какви са те, няма по какъв начин да се разбере, защото са заличени от документа на съображение, че съставляват комерсиална загадка.

„ Значи, шест несъответствия по техническите условия, и то не са видни кои са, едно от тях написа, че е криптографията, защото не е добре премахнат. Значи заради някакви не знам какви условия, техните дефекти не са посочени, а моите дефекти са посочени открай до дъно “, ядосано разяснява пред съда Александър Чобанов.

От ЦИК отвърнаха, че „ няма такова нещо “. „ Просто при отстранения участник нямаше смисъл да се водят по-нататъшни договаряния, защото неговата техническа спецификация беше като един тест, на който вместо да отговориш на въпросите, преписваш теста с въпросите. И това е ясно при един незадълбочен относителен разбор на двете оферти. Никакви ограничения за сигурност. Предлаганият сейф, който бил разработван и патентован, освен че го няма и опонира на заданието, той опонира и на Изборния кодекс “, отвърна представителят на комисията Ивайло Ивков.

От Върховен административен съд се съгласяват с доводите на ЦИК, че компанията на Чобанов е отстранена „ заради открити основни непълноти и несъответствия на техническото му предложение с одобрената техническа спецификация “. Съдиите признават, че и при другите участници са установени несъответствия. Но показват, че ЦИК е решил тези несъответствия за „ несъществени с оглед препоръчаните от участниците ограничения и еквивалентни отбрани “. И припомнят, че в случай че доставените от спечелилия устройства не бъдат сертифицирани, договорът му ще бъде преустановен.

Не е ясно обаче дали изобщо ще има машинно гласоподаване на идните избори, в случай че фактически се стигне до подобен вид.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР