сички членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК

...
сички членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК
Коментари Харесай

Съдиите във ВСС подали молби за възстановяване на предишните им длъжности

сички членове на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (СК на ВСС) са подали молби да бъдат възобновени на длъжностите, които са заемали като магистрати. Очаква се това да сторят и членовете на Прокурорската гилдия, оповестява правният уебсайт " ", базирайки се на свои източници.

В молбите си кадровиците са показали, че желаят да бъдат възобновени от встъпването в служба на членовете на новия състав на Висш съдебен съвет.

Подаването на документите идва ден, откакто Конституционният съд на процедура утвърди неопределен мандат за Инспектората към Висш съдебен съвет и индиректно даде знак, че членовете на настоящия състав на съвета би трябвало да останат на постовете си и след 3 октомври 2022 година, когато изтича мандатът му. Кадровиците чакаха решението на Конституционен съд, с цел да преценяват какво да вършат от понеделник нататък.

Два са противоречивите моменти, които следва да бъдат разисквани от Висш съдебен съвет. Първият е дали да се чака конституирането на идващия състав на съвета, който да възвърне актуалните членове, или те сами да гласоподават за връщането си в правосъдната система. До момента постоянно новите кадровици са възстановявали предходните. Но в този момент поради изключителната обстановка, когато няма определена парламентарна квота в идващия съвет и не е ясно по кое време ще има, преобладаващото мнение било сегашният състав самичък да гласоподава за връщането на членовете на длъжностите, които са заемали преди този момент. Като всеки, чиято молба се преглежда, ще напуща залата и няма да гласоподава.

Вторият противоречив миг е обвързван с предходния. Ако решат сами да се възстановят, то по кое време би трябвало да стане това – преди или след 3 октомври 2022 година

Членовете на Софийската колегия на Висш съдебен съвет сега са 10, след оставките на Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова.

Боян Магдалинчев и Вероника Имова към този момент имат навършени 65 години, т.е. не могат да се върнат като магистрати.

Във Върховния касационен съд ще бъдат възобновени Цветинка Пашкунова, Олга Керелска и Севдалин Мавров, като следва последните двама да се пенсионират – тя следващата година, а той през 2024 година

Атанаска Дишева би трябвало да се върне във Върховния административен съд, Стефан Гроздев – в Софийския апелативен съд, където евентуално ще отиде и Драгомир Кояджиков, който преди този момент беше магистрат от към този момент закрития Апелативен профилиран углавен съд. Даниела Марчева пък ще бъде възобновена в Софийския градски съд. Единствено за Боян Новански няма потребност се гласоподава възобновяване, тъй като той е юрист.

Членовете на Прокурорската гилдия са девет. Светлана Бошнакова би трябвало да се върне във Върховната касационна прокуратура, Йордан Стоев – в Софийската апелативна прокуратура, Георги Кузманов – в АП-Бургас, Евгени Иванов – във Военно-апелативната прокуратура, Огнян Дамянов – в ОП-Разград, Пламен Найденов – в ОП-Перник, Калина Чапкънова – в ОП-Бургас, Гергана Мутафова – в РП-Пловдив, а Стефан Петров – в Националната следствена работа.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР