Сибирски студ и обилен сняг блокираха Балканите. На места студът

...
Сибирски студ и обилен сняг блокираха Балканите. На места студът
Коментари Харесай

Сняг блокира Балканите

Сибирски мраз и изобилен сняг блокираха Балканите. На места студът е съпроводен от мощни ветрове. На доста места в Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора придвижването е затруднено поради виелици и навявания по пътищата.
Властите предлагат на хората да отсрочат пътуванията. В Хърватия в битката със снега се включи и армията. На Адриатическото крайбрежие има бурни ветрове, които сковават градовете. Още в петък образователните занятия бяха анулирани в доста учебни заведения, а в района бе неразрешено придвижването на тежкотоварни коли. Бурният вятър затвори част от основния път на Адриатическото крайбрежие и наложи ограничавания на скоростта на главната автомагистрала, която свързва столицата Загреб с крайбрежието.
Лошото време докара до спирания на фериботните връзки и закъснение на придвижването на влаковете. В понеделник също е неучебен ден. Снегът, който от няколко дни вали интензивно и в региона на Босанска Краина, сътвори доста проблеми и на тамошното население. В Бихач тази заран падна покривът на физкултурната зала на локално учебно заведение.
Арктически мраз обхвана също Сърбия и Черна гора. Снежната завивка е над 20 см, а термометърът падна под минус 16 градуса. Същото е ситуацията и в Румъния – температурите през нощта доближават минус 15 градуса. Снегът и заледяванията предизвикаха серия от произшествия в Унгария. Трима потърпевши са признати в болница.
Във връзка с усложнената зимна конюнктура на Балканите и предстоящото утежняване на метеорологичните условия, изразяващо се в минусови температури, мощни ветрове и значителни снеговалежи, българското министерството на външните работи поучава всички български жители, които имат желание да пътуват до или през териториите на посочените страни през идващите няколко дни, да отсрочат своите проекти до нормализиране на ситуацията. От министерството предлагат пътуващите да следват прецизно инструкциите на локалните управляващи и напътствията на пътните знаци и да потеглят на път изцяло готови за напредване в зимни условия - зимни вериги за гумите, цялостен контейнер на автомобила, уместно топло облекло и мобилни апарати с изцяло заредени акумулатори. В случай на спешна обстановка, Министерство на външните работи поучава жителите да уведомят навреме околните си за своето положение и местонахождение, да означат своето местонахождение в обществените мрежи и да подадат сигнал до Дирекция "Ситуационен център " на Министерство на външните работи, която приема денонощни сигнали за бедстващи хора на телефон: 00359 2 948 2404 или на имейл: [email protected]
Лошото време ще продължи най-малко до началото на март, разясняват синоптици от Балканите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР