Си ще пропусне срещата на върха на Г-20 в Индия, китайският премиер ще ръководи делегация

...
Премиерът Ли Цян ще ръководи китайската делегация на срещата на
Коментари Харесай

Премиерът Ли Цян ще ръководи китайската делегация на срещата на върха на Г-20 в Индия този уикенд, каза Пекин в понеделник, като почти потвърди, че президентът Си Дзинпин ще отхвърли срещата на най-големите икономики в света.

През последната седмица се появиха спекулации и медийни съобщения, че Си ще пренебрегне събитието, но Китай запази мълчание по въпроса.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че ще бъде „разочарован“, ако види Си да пропусне срещата на световните лидери в Ню Делхи.

Външното министерство на Пекин потвърди в понеделник, че Ли ще присъства на срещата на върха на лидерите на Г-20 в събота и неделя , което се описва като важен форум за икономическо сътрудничество.

„При присъствието си на тази среща премиерът Ли Цян ще предаде мислите и позициите на Китай относно сътрудничеството на Г-20, настоявайки Г-20 да засили единството и сътрудничеството и да работи заедно за борба с глобалната икономически предизвикателства и предизвикателства за развитието“, каза говорителката Мао Нинг на редовен брифинг за новини.

 Попитан дали съобщението означава, че Си няма да пътува до Ню Делхи, Мао каза: „Направих съобщение за това току-що. Премиерът Ли Цян ще ръководи делегация в Ню Делхи, Индия, за участие в срещата на върха на лидерите на Г-20."

Групата на 20-те големи икономики се състои от 19 държави и Европейския съюз, съставляващи около 85 процента от световния БВП и две трети от световното население.

Срещата на върха придоби допълнително значение тази година, тъй като много страни се борят с висока инфлация и икономически сътресения на фона на забавящото се възстановяване от пандемията Covid-19.

Китай, втората по големина икономика в света, постави годишна цел за растеж от около пет процента, но има свои собствени проблеми, включително слабо потребителско търсене, растяща младежка безработица и криза в ключовия имотен сектор.

Запитан за това, че Си не планира да се присъедини към срещата в Ню Делхи, Байдън каза на репортери в неделя: „Разочарован съм, но ще мога да го видя“, без да уточнявам.

Си присъства на всяка среща на върха на Г-20 от идването на власт, с изключение на Рим през 2021 г., когато участва чрез видеовръзка.

БРИКС център?

Вероятното отсъствие на Си от Ню Делхи е в контраст с големия му прием на ключова среща на върха на големите развиващи се икономики миналия месец.

Срещата в Йоханесбург на така наречените нации от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка – видяха китайския президент да заема централно място, тъй като шест нови държави бяха приети в блока.

Аржентина, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия, Египет и Обединените арабски емирства ще станат пълноправни членове от януари 1, в решение, което Си приветства като „историческо“.

„Разширяването също е нова отправна точка за сътрудничеството на БРИКС. Това ще внесе нова сила в механизма за сътрудничество на БРИКС и допълнително ще укрепи силата за световен мир и развитие“, каза тогава Си.

Китай отдавна води кампания за разширяване и укрепване на БРИКС като противотежест на господството на САЩ и Запада в света въпроси, особено след като напрежението нарасна около технологиите, търговията, правата на човека и други въпроси.

Пекин също има дългогодишен граничен спор с страната домакин на Г-20 Индия, като през последните години избухнаха смъртоносни сбивания по тяхната оспорвана граница.< p>(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР