Си Дзинпин вече официално е си гарантира управлението в Китай

...
Си Дзинпин вече официално е си гарантира управлението в Китай
Коментари Харесай

Официално: Си Дзинпин си гарантира трети мандат начело на Китай

Си Дзинпин към този момент публично е си подсигурява ръководството в Китай в невиждан трети мандат. Това се случи след седмица, в която отстрани главните си съперници и стабилизира в допълнение политическата си мощност отпред на страната.

20-ият конгрес на Комунистическата партия приключи с избора на Си за общоприет секретар за още пет години, а той увери, че ще продължи да работи старателно и предизвести, че азиатската страна би трябвало да остане в очакване на провокациите, които я чакат " като възпитаник на безконечен изпит ".

В неделя беше показан и съставът на непрекъснатия комитет на Политбюро на Централен комитет на ККП - до Дзинпин застават лоялните Ли Киан, Жао Лежи, Ван Хунин, Цаи Ки, Дин Ксуексиан и Ли Кси. За пръв път от 25 години в Политбюрото няма нито една жена.

Очаква се Киан да бъде идващият министър председател на страната, откакто през март завърши и втория мандат на сегашния министър-председател Ли Кекиан. Донякъде изненадващо е включването на Цаи Ки, само че в това време то демонстрира, че Дзинпин цени хората, които са били до него по време на израстването му в политиката. Ки стартира кариерата си в същия регион като китайския водач, като последователно заема все по-значими постове. През 2022 отговаряше за Зимните олимпийски игри, а през последните години бе и измежду главните фигури, които проповядваха анти-Covid политиката на Си.

Затвърждаването на властта на Дзинпин прави несъмнено и запазването му на поста на президент следващата година.

" Партията и страната рискуват за стигнат до обстановка, в която ще се чува единствено един глас. Държавният водач изостави съвсем изцяло промените в институциите, които бяха стартирани от Дън Сяопин и продължени от предходните президенти Джан Земин и Ху Джинтао, " разяснява политическото развиване в Китай Уили Лам - старши помощник във вашингтонския мозъчен концерн фондация Jamestown.

69-годишният водач се затвърди като най-могъщия китайски властник след Мао Дзедун - създателя на Китайската национална република. Той пристигна на власт през 2012 година, след което инициира премахването на рестриктивните мерки на мандатите - в случай че измененията не бяха наложени, в този момент щеше да му се наложи да се отдръпна от лидерския пост. Вместо това има капацитет да го заема до живот.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР