Си Дзинпин обеща да осъществи обединение“ с Тайван с мирни

...
Си Дзинпин обеща да осъществи обединение“ с Тайван с мирни
Коментари Харесай

Си Дзинпин обеща обединение с Тайван с мирни средства

Си Дзинпин даде обещание да реализира „ обединяване “ с Тайван с мирни средства след седмица на напрежение сред двете страни. Тайван отговори с апел Пекин да се откаже от „ принудата “, като повтори, че жителите сами могат да решат своето бъдеще, съобщи „ Гардиън “.

Китай смята демократично управляваният Тайван за своя отделила се провинция и неколкократно предизвести, че ще я превземе, в това число и със мощ, в случай че това е належащо. Лидерът на островната страна, Цай Ин-уен, съобщи, че тя е суверенна и няма потребност да афишира самостоятелност, нито има предпочитание за спор.

Напрежението в Тайванския пролив се увеличи през октомври, откакто в първите четири дни от месеца Китайската народно-освободителна войска изпрати свои близо 150 самолета в зоната за противовъздушна защита на Тайван.

Държавните медии в Китай дефинираха този акт като проява на мощ, само че доста западни държавни управления разпознаха в него заплашване и експанзия.

Вашингтон изрази терзания от обстановката, а по-късно стана ясно, че няколко американски бойци от специфичните елементи, както и морски пехотинци, скрито са обучавали тайванските сили. За първи път те са изпратени от администрацията на президента Доналд Тръмп, само че тяхното наличие до момента не бе съобщавано обществено.

По време на свое изявление в Голямата национална зала в Пекин през днешния ден Си Дзинпин разгласи, че китайският народ има „ славна традиция “ да се опълчва на сепаратизма. „ Сепаратизмът на независимостта на Тайван е най-голямата спънка за реализиране на обединяването на родината “, сподели той.

Си сподели, че „ обединяването по кротичък метод е най-вече в сходство с общия интерес на китайската нация, в това число тайванските сънародници “, само че добави, че Китай ще отбрани суверенитета си.

„ Никой не би трябвало да подценява твърдата увереност, твърдата воля и мощната дарба на Китай да пази националния суверенитет и териториалната целокупност на китайския народ “, предизвести китайският президент.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР