Си Дзинпин кацна в Москва в понеделник за първото си

...
Си Дзинпин кацна в Москва в понеделник за първото си
Коментари Харесай

Си Дзипин кацна в Москва, Путин четка китайския си гост преди вечерята с еленско и рибена чорба

Си Дзинпин кацна в Москва в понеделник за първото си посещаване в чужбина, след преизбирането му за президент на Китайската национална република, заяви ТАСС. Малко преди да вечеря с китайския водач съветският му хазаин Владимир Путин изчетка ръководството на Китай, като сподели, че " през последните години КНР е направила грамаден скок напред в развиването си " и призна, че Руската федерация даже малко ревнува към нея.

Първият ден от визитата беше отдаден на неофициално другарство сред двамата водачи, които първо приказваха на четири очи, а по-късно имаха планувана и частна неофициална вечеря.

Самолетът на Си кацна на летище Внуково към 13:00 часа московско време. Той беше посрещнат на стълбичката на самолета от съветския вицепремиер Дмитрий Чернишенко, заместител външния министър Андрей Руденко и съветския дипломат в Пекин Игор Моргулов.

„ Очаквам, че по време на визитата ще обменя задълбочено отзиви с президента Владимир Путин по въпроси на двустранните връзки и значими районни и интернационалните тематики от съвместен интерес и ще очертая проект за развиване на стратегическо взаимоотношение и практическо съдействие “, сподели Си Дзинпин. Той означи, че „ развиването на китайско-руските връзки освен носи осезаеми изгоди за народите на двете страни, само че и има забележителен принос за напредъка на целия свят като цяло “. Според китайския президент неговото „ посещаване ще бъде ползотворно, ще даде нов подтик на здравословното и устойчиво развиване на китайско-руските връзки на всестранно партньорство и стратегическо взаимоотношение в нова епоха “.

В началото на срещата Путин поздрави Си Дзинпин за преизбирането му за президент на КНР. Двамата си припомниха среща отпреди 10 години, когато китайският водач също пътува до Москва, откакто за първи път беше определен за поста.

Президентът на Руската федерация направи и куртоазно самопризнание: " През последните години Китай направи грамаден скок напред в развиването си. В целия свят това провокира автентичен интерес и даже малко ви завиждаме. " Путин означи, че през последните 10 години стокообменът сред двете страни се е нараснал повече от два пъти, показва ТАСС.

Според организацията Путин е споделил на госта си, че Кремъл " деликатно е прочел " предложенията на Пекин " за разрешаване на острата рецесия в Украйна ", отбелязвайки, че по време на договарянията " ще има опция да се разиска това ".

Руските медии обръщат внимание на менюто на Путин и Си по време на другарската вечеря сред двамата. Основното ядене е еленско месо с черешов сос и печорска нелма със зеленчуци. Нелма е риба от семейство Сьомгови, която допреди няколко години беше в Червената книга. На президентската софра има и предястие от далекоизточни морски блага, палачинки с пъдпъдъци и гъби, рибена чорба с растегай (вид солени кифлички) и шербет от нар. За край е десертът „ Павлова “. Си и Путин избират за питиета сред две виновност на съветската винарна „ Усадба Дивноморсое “ годишна продукция 2020 – „ Източен скат “ и „ Западен скат “

Във вторник в границите на тридневното посещаване е планувана среща на китайския водач с съветския министър председател Михаил Мишустин, както и публични диалози в уголемен състав с Путин и членове на съветското държавно управление. Посещението на Си, девето подред, е с сан държавно – оптималното равнище по дипломатически протокол.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР