Швейцарското финансово министерство обяви, че ще забрани търгуването на акции

...
Швейцарското финансово министерство обяви, че ще забрани търгуването на акции
Коментари Харесай

Швейцария ще забрани търговията на свои компании на европейските фондови борси

Швейцарското финансово министерство разгласи, че ще забрани търгуването на акции на швейцарски компании на паневропейските тържища. Заплахата последва, откакто Европейски Съюз съобщи, че няма да възобнови краткотрайния контракт за еквиваленост сред европейските и швейцарските борсови регулации, когато изтече на 30 юни, оповестява Reuters. Ескалиращият спор последва, защото Брюксел загуби самообладание в договарянията с Берн за нова институционална рамка за партньорство сред двете страни. Сегашният спор обаче може да навреди продължително на стопанската система на Швейцария, написа Financial Times.

Борсова ескалация

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Ако двете страни не се спогодят в оставащите няколко дни, от началото на юли на фондовата борса в Цюрих към този момент няма да може да се търгува с акциите и скъпите бумаги на европейски компании. Това би бил огромен удар за швейцарската борса, където над половината от оборота се дължи на покупко-продажби с европейски бумаги.

В отговор финансовото министерство на Щвейцария ще отнеме правото на паневропейски тържища да се търгуват акциите на швейцарски компании. Това би довело до блокиране на търговията с акциите на над 230 швейцарски компании, измежду които и огромни фармацевтични производители като Novartis. Европейските вложители ще имат опция да подписват покупко-продажби с акциите на швейцарски компании, само че само през фондовата борса в Цюрих.

Политически спор

Източникът на целия спор са проточилите се договаряния по съглашението за изцяло партньорство сред Европейски Съюз и Щвейцария, които текат към този момент четири години. Европейски Съюз от известно време се пробва да приведе в ред взаимоотношенията си с Швейцария, които сега се базират на 120 самостоятелни двустранни контракти. В Брюксел също са недоволни, че Швейцария систематично нарушава един от съществуващите контракти - този за свободното придвижване на жители на Европейски Съюз.

Новото съглашение, което Берн и Брюксел към този момент са уговорили, само че Берн отхвърля да утвърди от над 6 месеца, ще работи като цялостна институционална рамка и също би задължило Швейцария автоматизирано да одобри част от европейското законодателство в своето. Подобно непосредствено приемане на европейски правила не е известно в алпийската страна. Миналия декември вместо да гласоподава към този момент контрактувания текст, Берн го пусна за шестмесечно обществено разискване. През юни Берн изиска да върне контракта в Брюксел с молба за уточнения по отношение на заплатите, регулацията на държавна помощ и дефинициите за правата на жителите на Европейски Съюз.

По-твърди позиции

В Брюксел на тази молба се гледа като на опит за наново отваряне на самия текст на контракта, нещо, което не се случва елементарно, в случай че можем да съдим от договарянията за Brexit. Според разбор на Financial Times, сложните договаряния, които Европейски Съюз води с Англия, са повлияли и на твърдата позиция на Брюксел по отношение на Берн. Брюксел не може да бъде непоколебим към британците, в случай че в това време дава отстъпки на швейцарците по контракт за партньорство. Засега обаче Берн не отстъпва и няма изгледи за компромис от нито една от страните.

Така Брюксел задейства най-силния коз, който може да окаже на Швейцария - закани против финансовата система на страната. Ако разногласието продължи да ескалира, съгласно източници на FT, в кратковременен проект тържищата на Швейцария ще продължат да действат без прекомерни вреди заради ответните ограничения на финансовото министерство. В дълготраен проект обаче, този спор може да изолира Швейцария от Европейски Съюз и мощно да затрудни търговията сред тях.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР