Швейцарският парламент одобри закупуването на 36 американски изтребителя F-35 на

...
Швейцарският парламент одобри закупуването на 36 американски изтребителя F-35 на
Коментари Харесай

Швейцария купува 36 американски изтребителя на стойност 6,3 милиарда евро

Швейцарският парламент утвърди закупуването на 36 американски изтребителя F-35 на стойност над 6 милиарда евро. Срещу това решение се оповестиха природозащитници, които биха желали да бъде определен европейски производител, оповестява AFP.

През 2021 година държавното управление към този момент беше взело решение да закупи изтребителите от американския производител Lockheed Martin и имаше период до март 2023 година да парафира контракта.

През септември 2020 година швейцарците утвърдиха с референдум сумата, нужна на военновъздушните сили, с цел да се снабдят с нов флот. Изтребителите F-35 ще заменят сегашните, чийто период на употреба изтича през 2030 година

Оспорвано решение

Въпреки че държавното управление твърди, че F-35 е най-хубавият и най-евтиният аероплан на пазара, голямата инвестиция докара до следствие на метода, по който е бил определен американският производител. Онези, които оспорват решението, считат, че с изключение на цената е трябвало да се вземе поради и политическият фактор.

Според десните модернизацията на военновъздушния флот е била нужна, даже незабавна, изключително откакто войната в Украйна е трансформирала обстоятелствата по въпроса за защитата.

Вместо това природозащитниците считат, че американският аероплан не е приспособен за потребностите на Швейцария, и биха предпочели европейско решение за задълбочаване на съдействието в региона на сигурността със прилежащите страни, настояват цитираните източници.

F-35 е най-популярният изтребител сега. Наскоро Гърция и Германия се причислиха към листата на европейските страни, които желаят да се снабдят с изтребители F-35, към този момент закупени от Англия, Белгия, Дания, Италия, Финландия, Норвегия, Нидерландия и Полша.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР