Швейцарските ледници регистрират „катастрофална“ загуба на лед

...
Швейцарските ледници са загубили още 4% от обема си тази
Коментари Харесай

Швейцарските ледници са загубили още 4% от обема си тази година – втората най-голяма загуба досега – след миналогодишното рекордно топене на 6%.

Статистиката идва в годишния доклад на Швейцарската мрежа за наблюдение на ледниците (Glamos), чийто екип от изследователи наблюдава 176 от 1400-те ледника в Швейцария в продължение на години.

Те предупреждават, че вече може да е твърде късно да се спасят много от алпийските ледени полета, дори ако целите за климата са изпълнени.

"Това е ужасно", каза шефът на Glamos.

Само за две години ледниците на Швейцария са загубили 10% от общия си обем - толкова, колкото са загубили през трите десетилетия между 1960 и 1990 г.

Глациолозите, които измерват леда, не се утешават от факта, че тазгодишното топене е малко по-малко от миналогодишен рекорд.

"Това все още беше втората най-отрицателна година от началото на измерванията", каза Матиас Хъс, ръководител на Glamos, пред BBC. „Ужасно е да се види, че този екстрем от миналата година просто се повтаря.“

Изследователите казват, че загубата се дължи на последователни много топли лета, а миналата зима много слаб снеговалеж. Ако тези метеорологични модели продължат, казват те, размразяването само ще се ускори.

Някои от по-малките ледници в Швейцария вече са изчезнали.

Тази година изследователите спряха да наблюдават ледника Свети Анафирн, защото не остана лед, който да си струва да бъде измерен.

Други се свиват толкова бързо, че е малко вероятно те да могат да бъдат спасени, дори ако глобалните температури се поддържат в рамките на парижката цел за покачване с 1,5C.

Без драстично намаляване на парниковите газове, свързани с глобалното затопляне, експертите по ледниците предупреждават, че дори по-големите ледници като Алеч, чийто лед сега е 800 м (2624 фута) дебел на части, може да изчезне в рамките на едно поколение.

"Всеки път, когато се връщам на тези сайтове, които съм наблюдавал от много години, е различно", каза г-н Хъс. "Ледът е по-малък, по-тънък, по-сиви. Много е тъжно."

Но загубата на ледниците е нещо повече от загуба на зашеметяваща гледка.

Ледът, който традиционно се натрупва през зимата и се топи бавно през лятото, осигурява прясна вода, жизненоважна за европейските реки, за напояване на културите в Европа или за охлаждане на нейните атомни електроцентрали.

Миналата година и отново тази година корабоплаването по река Рейн, ключов воден път за европейския товарен превоз, трябваше да бъде ограничено, тъй като водата стана твърде плитка.

По време на рекордните горещини през 2022 г. рибата беше извадена от швейцарските реки и съхранявана в резервоари, тъй като самата речна вода беше станала твърде топла и твърде оскъдна, за да оцелеят рибите.

"Ледниците са много важни за съобщаването на изменението на климата, защото са толкова видими", каза г-н Хъс.

"Ако няма климат смекчаване, ще загубим всички ледници в Алпите до 2100 г."

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР