Швейцарските глетчери са загубили 800 млн. тона лед по време

...
Швейцарските глетчери са загубили 800 млн. тона лед по време
Коментари Харесай

Над 800 млрд. литра вода са се стопили от ледниците в Швейцария за 14 дни

Швейцарските глетчери са изгубили 800 млн. тона лед по време на двете горещи талази в Европа този и предишния месец, заяви Световната метеорологична организация.

" Абсолютно извънредно е за интервал от общо единствено 14 дни. А лятото още не е свършило ", споделя глациологът Матиас Хус от Федералния институт за технологиите в Цюрих, представен от организацията. В Швейцария е и най-големият хладилник в Европа, Алечкият глетчер.

За организацията, която е част от Организация на обединените нации, това е една от няколко скорошни оценки на сложени върхове в дни, определяни в някои западни медии като климатична рецесия или трендове на размразяване на ледове и високи температури, каквито в никакъв случай или от години не са измервазни в съответната страна.

Това са 800 милиарда литра вода, които могат да задоволят потребностите на цяла Швейцария за година и половина, отбелязва в " Туитър " австрийският метеоролог Даниел Шрот.
Swiss #glaciers lost about 0.8 billion tons of snow and ice during the two #heatwaves of June and July. " Absolutely exceptional for a period of only 14 days in total. And the summer is not yet over... #Meltdown, " says glaciologist @matthias_huss. #ClimateActionpic.twitter.com/g3U9BHtXrk
— WMO | OMM (@WMO) July 31, 2019

Преди дни, в изявление за формиращите се под глетчерите водни масиви (които могат да нанесат вреди и на обитаеми места), откривателят Хус изясни, че поради високите температури не е изключено да се натрупва разтопена вода и на височина 3000 метра над морското ниво. " В момента границата, (отвъд която температурата е) нула градуса, е на 5000 метра. Ледът в глетчерите се топи, образуват се краткотрайни езера, които след това се процеждат в глетчерите. Водата по-късно потича под глетчера или може да образува подземни езера ", изяснява той.

Заради високите температури и климатичните промени се усилва и размерът на стопилата се вода. Дали обаче това довежда до формиране на по-значими количества вода под ледниците, към момента не е ясно, продължава ученият.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР