Мианмар арестува 14, включително граждани на Швейцария, заради филм, смятан за обиден за будизма

...
Швейцарски гражданин и 13 граждани на Мианмар бяха арестувани от
Коментари Харесай

Швейцарски гражданин и 13 граждани на Мианмар бяха арестувани от военната хунта на 8 август за работа по филм, който според властите вреди на будистката култура и традиция, съобщиха финансирани от държавата медии.

Според хунтата всичките 14 души са работили по филма „Не очаквайте нищо“, който беше пуснат на 24 юли в YouTube и TikTok, каза Myawady Daily.

Myawady добави, че хунтата вярва, че филмът има за цел да заблуди публиката относно будистите и будистките монаси и че вреди на будистката култура и традиция.

„Въпреки (че) самите главни герои бяха будисти, поведението и думите им бяха безразсъдни до степен, в която обидиха достойнството и морала на будистките монаси“, каза хунтата според Myawady Daily, добавяйки, че „тези задържани ще бъдат ефективно отведени действие в съответствие със закона."

Говорител на швейцарското федерално министерство на външните работи каза пред CNN в събота, че е „наясно със случая“ и че са в ход изясненията. „Местното швейцарско представителство е в контакт със съответните власти“, добави говорителят.

CNN се свърза с швейцарското посолство в Янгон за коментар.

Религията е чувствителна тема в Мианмар с преобладаващо будистко население. Холандски турист беше осъден на три месеца тежък труд през 2016 г., след като изключи високоговорител, предаващ проповед.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР