Швейцарската компания Juwelis Global Advantage AG, която иска да придобие

...
Швейцарската компания Juwelis Global Advantage AG, която иска да придобие
Коментари Харесай

Швейцарци влизат в концесията за летище Горна Оряховица вместо жената на Румен Гайтански?

Швейцарската компания Juwelis Global Advantage AG, която желае да придобие финансово (акционерно) присъединяване в концесията за летище Горна Оряховица, към този момент вписа три компании в Търговския указател. Тя се стреми да влезе в концесия, в която личат имената на брачната половинка на Румен Гайтански-Вълка и на шефа на болница " Св. Екатерина " проф. Генчо Начев.

С решение на Щефен Бастиян, в качеството му на едноличен притежател и представляващ ЮВЕЛИС ГЛОБЪЛ АДВЕНТИДЖ АГ (Швейцария) е основан първо „ Ювелис България Холдинг “ ЕООД. Месец по-късно – през ноември, са учредени още „ Ювелис БГ Авиейшън Груп “ и “Ювелис Еърпорт Горна Оряховица “. Управител на трите сдружения е 40-годишният Антони Търницов.  



(Щефен Бастиян)

Намерението на швейцарската компания е да влезе в концесията, като размени компанията „ Кристална вода “, обвързвана с Румен Гайтански-Юнг.

Участници в компанията-концесионер „ Гражданско летище Горна Оряховица 2016 ” са „ Кристална вода “ (с 95% дял) и държавното сдружение „ Гражданско летище Горна Оряховица) (5%). Акционер в „ Кристална вода “ с 85,5% е „ Кей Ар Консулт “ ЕООД, която се води на брачната половинка на Румен Гайтански - Ася Христова. Известният кардиохирург проф. Генчо Начев има 11,5% от акциите, а неговата брачна половинка Даринка Начева е с 3%.   

От финансовия отчет на концесионера излиза наяве, че загубата му за предходната година е на стойност 2,019 млн. лева, като максимален условен дял от оперативните разноски са за заплати и осигуровки - 927 000 лева Приходите са повече от скромни – 5000 лева от летищни такси, 8000 лева от наземни действия, а от други разпродажби – 119 000 лева

Въпреки че финансовите документи за предходната година са правени през актуалната, е видно съществено разминаване сред вписаното като капиталови планове пред Търговския указател и пред Концесионния указател.

Така да вземем за пример във финансовия отчет е посочено, че за създаване и реорганизация на периметрова ограда, периметров път и система за видеонаблюдение за 2021 година са планувани 3 760 000 лева.; за създаване и продължение на писта за политане и кацане с 610 метра - 6,8 млн. лева.; за нова аеронавигационна светлинна система –3 млн. лева.; за доставка на автотехника, машини и уреди –2 мн.лв.; системи за уреди за авиационна сигурност – 1,4 млн. лева

Пред Концесионния указател е вписано, че плануваните за 2021 година вложения възлизат на 370 000 лева



(Данни на концесионера от финансовия отчет, оповестен в Търговския регистър)

Концесионерът към този момент е изпратил уведомително писмо до Министерството на превоза и известията (МТС), посредством което желаят единодушие за прекачване на концесията, чийто период е 35 години. 

От ведомството изясняват, че от сключването на контракта за концесия до сегашния миг не е осъществявана промяна на концесионера и следва да бъде прегледано желанието на швейцарско комерсиално сдружение да придобие финансово (акционерно) присъединяване в концесионера.

" Концесионерът извършва в цялостен размер и в периоди договорните си отговорностите, като не са установени нарушавания и учредения за налагане на неустойки, както за 2021 година, по този начин и за предишни интервали от влизане в действие на концесионния контракт. За интервала на 2021 година концесионерът ръководи и поддържа обекта на концесия, в сходство с условията на настоящото законодателство и концесионния контракт, прави вложения в обекта на концесия, поддържа годни застраховки за обекта на концесия, учредил е и поддържа банкови гаранции за застраховане осъществяването на отговорностите по контракта, извършва бизнес предлагането, което включва обществена стратегия, проект за преходния интервал, стратегия за оперативна активност и поддръжка, организационно-управленски проект, стратегия за сигурност и сигурност, екологична стратегия ", се сочи в мнение на МТС, изпратено до горнооряховския уебсайт RegNews.  

Припомняме, че с решение на Министерския съвет от април месец се удължи с 4 години срокът за осъществяване на наложителните вложения от концесионера. Вместо през първите 4 година,, дадена през 2016 година А общата стойност на плануваните вложения е 32,1 млн. лева

 



(Изпълнение на концесионния договор)

Справка на Actualno.com в Концесионния указател сочи, че допреди да има удължение на периода, . Най-голямата сума – над 3,2 млн. лева, е вложена за ремонт и разширение на писта за политане и кацане с дължина 1450 метра и широчина 45 метра, за поддръжка на летателното поле и изкуствените настилки. За актуалната година концесионерът е планувал едвам 70 000 лв. за същата писта и 200 000 лева за пазаруване на самолетообслужваща техника, в каквато към този момент са вложени 1,7 млн. лева



(Новият проект за инвестиции)

През идната и по-следващата година, както и през 2027-ма, 2029-та, 2030-та година са планувани 0 лв. вложения. Крупна сума – 17 млн. лева, е заложена за 2024-та година.

През първите две години концесионерът имаше гратисен интервал, в който е освободен от концесионни заплащания. За останалия интервал той дължи 10% от чистите доходи от активността на летището, само че не по-малко от 70 000 лв. без Данък добавена стойност годишно. Предложението на консорциума беше да развива летищната активност с цивилен и карго полети. Имаше и концепция за създаване на завод за преработване на остарели самолети. През 2018-2019 година трябваше да стартира набиране на личен състав и образование за цеха. А до 2021 година трябваше да бъде построен и център за образование на водачи.

Това, което концесионерът съумя да направи до момента, е да създаде Генерален проект за ръководство и да приключи процедура по смяна на обстоен организационен проект.

JUWELIS Global Advantage AG е основано през 1999 година, а през 2014 година е преструктурирано под шапката на компанията майка JUWELIS Asset Holding International AG във Фойзисберг, Швейцария и под управлението на визионера Щефен Бастиан. Днес компанията е едно от най-важните сдружения със значими световни модерни планове, се споделя на уеб страницата на компанията.

Дъщерните компании на групата работят по целия свят в разнообразни области - селско стопанство, опазване на здравето, жилища, инфраструктура, водни системи, нехранителни и хранителни артикули, преработване, възобновими сили, просвета и изкуство и други

Те към този момент популяризират на уеб страницата си плана " Зелено летище България " като ужасно местонахождение на центъра за Air Cargo, свободни от налози зони, пилотно образование и узаконяване, преработване на самолети (поддръжка, боядисване, създаване и ръководство на планове за разрастване на летище „ Taylor made state of the art “). Сочат също, че водят договаряния с българското държавно управление за неповторими и спомагателни права на полети.

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР