Швейцарската банка Credit Suisse“ обяви по-рано днес, че ще предприеме

...
Швейцарската банка Credit Suisse“ обяви по-рано днес, че ще предприеме
Коментари Харесай

„Credit Suisse“ ще заеме 54 милиарда долара от Швейцарската централна банка

Швейцарската банка „ Credit Suisse “ разгласи по-рано през днешния ден, че ще предприеме ограничения за подсилване на финансите си , като вземе назаем до 54 милиарда $ от Централната банка , откакто акциите ѝ се сринаха и повлякоха надолу и други огромни европейски кредитори след банковите банкрути в Съединени американски щати. „ Credit Suisse “ разясни, че заетата сума ще бъде на стойност до 50 милиарда франка (53,7 милиарда долара).

„ Тази спомагателна ликвидност ще подкрепи главните действия и клиенти на „ Credit Suisse “, защото „ Credit Suisse “ подхваща нужните стъпки за основаване на по-опростена и по-фокусирана банкова конструкция, построена към потребностите на клиентите, “, обявиха от банката.

На фона на новите опасения за положението на финансовите институции след напълно скорошния банкрут на „ Silicon Valley Bank “ и „ Signature Bank “ в Съединени американски щати, в един миг акциите на „ Credit Suisse “ изгубиха повече от една четвърт от цената си през вчерашния ден. Цената на акциите доближи рекордно ниско равнище, откакто най-големият акционер на банката – Саудитската национална банка , съобщи пред медиите, че няма да вложи повече пари в швейцарския заемодател, който бе обиден от проблеми доста преди срутва на американските банки. Саудитската банка се пробва да избегне регулациите, които влизат в действие при дял над 10%, инвестирайки към 1,5 милиарда швейцарски франка, с цел да придобие дял малко под този предел.

Сътресенията доведоха до автоматизирана пауза в търговията с акциите на „ Credit Suisse “ на швейцарския пазар, както и до спад на акциите на други европейски банки, някои от които с двуцифрени стойности. Вчера по време на финансова конференция в саудитската столица Рияд ръководителят на „ Credit Suisse “ Аксел Леман оправда дейностите на банката, като изясни: „ Ние към този момент взехме „ лекарството “ за понижаване на рисковете “ . На въпроса дали би изключил опцията за държавна помощ в бъдеще, той отговори: „ Това не е тематика за разискване. Ние сме контролирани. Имаме мощни финансови съотношения и доста мощен баланс. Всички сме на крайник, тъй че това въобще не предстои на разискване. “

Швейцарската централна банка разгласи късно през вчерашния ден, че е подготвена да работи , като добави, че при нужда ще поддържа „ Credit Suisse “ . В изказването на банката не се прецизира дали поддръжката ще бъде под формата на парични средства, заеми или различен тип помощ. Регулаторните органи обявиха, че считат, че банката разполага с задоволително средства, с цел да извърши отговорностите си. Ден по-рано „ Credit Suisse “ заяви, че мениджърите са открили „ основни недостатъци “ във вътрешния надзор на финансовата отчетност на банката към края на предходната година. Това бързо породи нови подозрения по отношение на способността на банката да устоява на рецесии. В резултат на това акциите на ‚Credit Suisse “ поевтиняха с към 30%, достигайки стойност от към 1,6 швейцарски франка.

Междувременно европейските финансови министри успокоиха по-рано тази седмица, че банковата им система не е директно изложена на банкрутите на американските банки . Както е известно, Европа укрепи банковите си гаранции след международната финансова рецесия, последвала банкрута на американската капиталова банка „ Lehman Brothers “ през 2008 година, като трансферира надзора над най-големите банки на централната банка. Банката „ Credit Suisse “ не е част от надзора на Европейски Съюз, само че има подразделения в няколко европейски страни, които са под него. Банката е обект на интернационалните правила , които изискват от нея да поддържа финансови буфери (рамка за финансова оценка) против евентуални загуби.

През последните години Швейцарската банка се пробва да набере солидни средства от вложители и да създаде нова тактика , с цел да преодолее редица проблеми , в това число неизгодни залози на хедж фондове, многократни разтърсвания на висшия й мениджмънт и даже шпионски скандал, в който беше забъркан съперникът й от Цюрих – банката „ UBS “. В годишния си отчет, оповестен във вторник, “Credit Suisse ” заяви, че депозитите на клиенти са намалели с 41%, или със 159,6 милиарда франка (172,1 милиарда долара), в края на предходната година спрямо година по-рано.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР