Швейцарската антиимиграционна Швейцарска народна партия се възстанови от тежките загуби

...
Швейцарската антиимиграционна Швейцарска народна партия се възстанови от тежките загуби
Коментари Харесай

Швейцарската антиимиграционна партия се възстановява и става най-голямата парламентарна фракция

Швейцарската антиимиграционна Швейцарска национална партия се възвърне от тежките загуби преди четири години и се трансформира в най-голямата парламентарна секта след изборите, демонстрираха формалните резултати, защото две партии, насочени към околната среда, изгубиха позиции макар рекордното размразяване на ледниците в алпийската страна.

Проучванията преди изборите демонстрират, че швейцарските гласоподаватели имат три съществени терзания: възходящите такси за наложителната, учредена на свободния пазар здравноосигурителна система; изменението на климата, което ерозира многото ледници в Швейцария; и терзанията за мигрантите и имиграцията.

Окончателният резултат късно в неделя сподели, че Народната партия, известна като SVP от немскоезичния си акроним, е спечелила девет места спрямо последното гласоподаване през 2019 година и се е изкачила до общо 62 места в Народното събрание от 200 - член на долната камара. Социалистите, на второ място, прибавиха две места, с цел да доближат 41 в тази камара, известна като Националния съвет.

Това означи най-новия знак за завой надясно в Европа, след победи или изборни облаги на консервативни партии тук-там като Гърция, Швеция и Италия през последната година, даже в случай че гласоподавателите в Полша отхвърлиха тяхното национално консервативно държавно управление предходната седмица. < p> Нов политически съюз, наричащ себе си Центърът, роден от сливането през 2021 година на дясноцентристките Християндемократически и Буржоазнодемократически партии, направи своя дебют на парламентарните избори и зае трето място – с 29 места, засенчвайки Либералната партия на свободния пазар, които изгубиха едно място и в този момент ще имат 27. 

Екологично настроените фракции бяха най-големите губещи: Зелените изгубиха пет места и в този момент ще имат 23, до момента в който по-центристките либерално-зелени изгубиха шест и в този момент ще имат 10.

Политическият анализатор Паскал Шиарини от Женевския университет сподели в понеделник, че резултатът значително е „ завъртане на махалото “ и че поддръжката за Зелените е размита частично, тъй като доста гласоподаватели считат, че към този момент са създали огромна крачка към опазването на околната среда посредством с огромно болшинство одобрение на законопроект за климата през юни, който ще ограничи излъчванията на парникови газове в Швейцария.

„ На пръв взор е малко изненадващо, тъй като климатичната рецесия е още по-актуална, в сравнение с беше преди четири години – когато терзанията за климата бяха преобладаващият проблем измежду популацията “, сподели той.

Той допусна, че възобновяване на SVP е знак, че възходящите застрахователни награди и опасенията по отношение на възходящата миграция в Швейцария са завладели мозъците на доста гласоподаватели този път.

„ Вероятно е имало нещо като конкуренция сред опасенията – и това направи работата по-трудна за Зелените да трансфорат опасенията за климата в преобладаваща тематика в медиите “, сподели Шиарини.

Като цяло гласуването евентуално няма да окаже доста въздействие върху външната политика на Швейцария, той сподели. Изпълнителната власт на страната действа като непрекъснато държавно управление на националното единение, където нито една секта няма цялостно влияние – това, което е известно измежду швейцарците като тяхната „ магическа формула “ на демокрацията, с цел да се обезпечи баланс и сдържаност и да се подсигурява, че личностите няма да преобладават в политиката.

Дори с изборната си победа, SVP държи единствено малко над 30% от местата в долната камара. Съставът на законодателния орган, който се избира на всеки четири години, в последна сметка оформя състава на изпълнителната власт, която се назовава Федерален съвет и включва президента Ален Берсет, който възнамерява да напусне държавното управление в края на годината.

Но резултатът от законодателния избор няма да промени доста състава на Федералния съвет, където SVP към този момент има две места – както и социалистите, либералите на свободния пазар, до момента в който Центърът има едно.

Центърската партия, като изпреварва либералите може да създадат опит да заграбят едно от двете си места, а социалистите ще би трябвало да изберат правоприемник на Берсет; Това са единствените евентуални промени във Федералния съвет.

Швейцарският президент е всъщност „ пръв измежду равни “ в седемчленния съвет, където всеки от членовете има портфейли като държавни министри и се редуват всяка година на най-високия пост – който всъщност е параден за показване на Швейцария в чужбина. Берсет ще бъде завещан идната година от центристката Виола Амхерд.

В Швейцария гласоподавателите също вземат участие директно във вземането на държавни решения. Гласоподавателите постоянно отиват до урните – нормално четири пъти годишно – с цел да гласоподават за случаен брой политически решения. Тези резултати от референдума изискват отговор от Народното събрание.

По-общо казано, Швейцария се оказа разпръсната сред два съществени детайла на душeвността си: западните демократични правила като тези в Европейския съюз – към който Швейцария отхвърли да се присъедини – и нейната по този начин прехвалена „ индиферентност “ в международните каузи.

Дълготрайно и неразрешимо опълчване към повече от 100 двустранни съглашения сред Швейцария и Европейски Съюз по въпроси като полицейско съдействие, търговия, данъчна и земеделска политика утежни връзките сред Брюксел и Берн – основни търговски сътрудници.

Швейцарците в действителност се причислиха към Европейски Съюз при налагането на наказания против Русия поради войната й в Украйна. Федералният съвет обмисля дали да се причисли към Европейски Съюз и Съединените щати в определянето на Хамас като терористична организация. Швейцария се причисли към Организацията на обединените народи в етикетирането на Ал Кайда и групировката " Ислямска страна " като терористи.

Швейцария, със единствено към 8,5 милиона души, се подрежда на 20-то място в международното икономическо произвеждане, съгласно Международния валутен фонд, и е световен център на ръководство на благосъстоянието: където богатите по света паркират огромна част от парите си, с цел да се възползват от ниски налози и дискретна среда.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР