Швейцария въведе доброволна цел за спестяване на газ от 15%

...
Швейцария въведе доброволна цел за спестяване на газ от 15%
Коментари Харесай

Швейцария въведе доброволна цел да се пестят 15% от газа

Швейцария вкара доброволна цел за икономисване на газ от 15% за зимата, защото Европа е изправена пред евентуален дефицит на газ вследствие на войната в Украйна. Тъй като страната е изцяло подвластна от вноса на газ, европейският дефицит би имал директно влияние и би затруднил закупуването на газови доставки от чужбина, се споделя в изказване на държавното управление в сряда.

Затова задачата е да се употребява 15% по-малко газ в съпоставяне със междинното ползване през последните пет години от октомври 2022 година до март 2023 година, се изяснява в изказването. Това е същият аршин и референтен интервал, който приложи Европейският съюз.

На 14 август за този ход приказва министърът на енергетиката Симонета Сомаруга пред вестник SonntagsBlick " Ситуацията е сериозна. Това сигурно би имало смисъл. Федералният съвет ще реши ", съобщи тя, добавяйки, че апелът на швейцарската електрическа комисия към семействата да се запасят със свещи при положение на прекъсване на тока през идната зима е " тревога за пробуждане за всички ". Сомаруга също по този начин сподели, че държавното управление ще стартира акция в този смисъл през идващите седмици и че ще упорства за прекъсване на отоплението в публичните здания.

В края на юни швейцарското държавно управление очерта проекти за справяне с вероятния дефицит на природен газ тази зима и сподели, че може да прибегне до въвеждане на предели, в случай че други ограничения се окажат незадоволителни. " Швейцария без изход на море получава своя газ посредством търговски центрове в прилежащи страни в Европейски Съюз, а газът покрива към 15% от общото енергийно ползване. Около 42% от този газ се употребява за отопление на семействата, а останалата част - в индустрията и в секторите на услугите и превоза, съгласно държавни данни.

В края на юли същото SonntagsBlick твърдеше, че Швейцария е на път да обезпечи запасите от природен газ, които търси за зимния отоплителен сезон. Правителството бе инструктирало доставчиците на газ да основат запаси в прилежащите страни, еквивалентни на 15% от годишното ползване на страната от 35 тераватчаса и да обезпечат спомагателни варианти за неруски газ от към 6 тераватчаса, една пета от зимното ползване.

" Регионалните (газови) компании към този момент са постигнали сред 75% и 100% от задачата за струпване на газови ресурси в газови складове ", цитира изданието Томас Хеглин от Швейцарската асоциация на газовата промишленост. Регионалните комунални услуги също бяха на път да обезпечат плануваните варианти до ноември, добави той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР