Швейцария продължава да се противопоставя на износа на свои оръжия

...
Швейцария продължава да се противопоставя на износа на свои оръжия
Коментари Харесай

Ален Берсе: Швейцария няма да изнася оръжия за Украйна

Швейцария продължава да се опълчва на износа на свои оръжия за разкъсваната от война Украйна, съобщи президентът на страната Ален Берсе, базирайки се на неутралитета на страната си, съобщи Агенция Франс Прес.

Швейцария не разрешава реекспорта на швейцарско оръжие за страни, които са във война, само че въпросът за дългогодишната традиция на неутралитет на страната се разисква след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна доскоро повече от година.

Богатата алпийска страна, която не е член на Европейския съюз, следва образеца на блока във връзка с глобите против Москва, само че до момента не е проявявала еластичност във връзка с военния си неутралитет.

" Тези наказания, те са безусловно съвместими с неутралитета ", сподели Берсе.

Въпреки натиска от страна на Киев и неговите съдружници, Швейцария до момента отхвърляше да позволи на страните, които имат оръжия, създадени в Швейцария, да ги реекспортират в опустошената от войната Украйна и до момента е отхвърлила сходни експлицитни претенции на Германия, Испания и Дания.

В Народното събрание има няколко начинания за облекчение на разпоредбите за реекспорт, само че до взимане на решение евентуално ще се стигне след месеци.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР