Швейцария продължава да се противопоставя на износа на оръжия за

...
Швейцария продължава да се противопоставя на износа на оръжия за
Коментари Харесай

Неутралитет по швейцарски: Няма да има износ на оръжие за Украйна

Швейцария продължава да се опълчва на износа на оръжия за разкъсваната от война Украйна, съобщи известният с неутралността си президент на страната Ален Берсе във вторник в коридорите на Организация на обединените нации.

Швейцария не разрешава реекспорта на швейцарско оръжие за страни, които са във война, само че въпросът за дългогодишната традиция на неутралитет на страната се разисква след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна доскоро повече от година.

" Дискусията за износа на оръжия, въоръжения... до момента в който имаме (нашата) правна рамка в Швейцария, не е допустимо да го създадем ", съобщи Берсет, която сега е ротационен ръководител на страната за една година. Той приказва пред кореспонденти в границите на срещите на Организация на обединените нации, отдадени на правата на дамите .

" За държавното управление и за Федералния съвет ние би трябвало и желаеме да запазим тази правна рамка и да работим в нея ", сподели той.

Коментарите му пристигнаха, откакто в края на февруари Берлин изиска на немския производител на оръжие Rheinmetall да бъде позволено да придобие остарели швейцарски танкове Leopard, като подсигурява, че те няма да бъдат трансферирани на Украйна .

Богатата алпийска страна, която не е член на Европейския съюз, следва образеца на блока във връзка с глобите против Москва, само че до момента не е проявявала толкоз еластичност във връзка с военния си неутралитет.
 Германия изкупува назад свои танкове от Швейцария
Германия изкупува назад свои танкове от Швейцария

Тези танкове са нужни на страните от НАТО за личните им арсенали

" Тези наказания са безусловно съвместими с неутралитета ", сподели Берсе, говорейки на британски език.

Въпреки натиска от страна на Киев и неговите съдружници, Швейцария до момента отхвърляше да позволи на страните, които имат оръжия, създадени в Швейцария, да ги реекспортират в опустошената от войната Украйна и до момента е отхвърлила експлицитни претенции на Германия, Испания и Дания.

В Народното събрание се организират няколко начинания за облекчение на разпоредбите за реекспорт, само че до вземането на решение евентуално ще останат месеци.

Берсе, който се срещна в Ню Йорк с ръководителя на Организация на обединените нации Антонио Гутериш тъкмо преди генералният секретар да отпътува за Украйна, означи, че швейцарският парламент " има доста благоприятни условия да промени законите ".
 Швейцария обмисля отпадане на възбраната за реекспорт на оръжия за Украйна
Швейцария обмисля отпадане на възбраната за реекспорт на оръжия за Украйна

Това би разрешило създадените от нея муниции да бъдат изпращани въпреки това на Киев

" Ако Народното събрание се съгласи да промени тази правна рамка, тогава ще работим в подтекста на тази нова правна рамка, само че ще ни отнеме и време ", сподели той.

Но, акцентира той, " не е допустимо да се прави изключение от правната рамка ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР