Швейцария отпусна 1,5 милиарда франка в подкрепа на Украйна за

...
Швейцария отпусна 1,5 милиарда франка в подкрепа на Украйна за
Коментари Харесай

Швейцария отпусна 1,5 млрд. франка в подкрепа на Украйна

Швейцария отпусна 1,5 милиарда франка в поддръжка на Украйна за интервала 2025-2028 година Както заяви кореспондентът на УНИАН, президентът на Конфедерация Швейцария Виола Амхерд съобщи това на взаимна конференция с украинския президент Володимир Зеленски.

" В поддръжка на Украйна Швейцария е възнамерявала един милиард и половина франка за интервала на идната тактика за интернационално съдействие от 2025 година до 2028 година ", сподели Амхерд.

Тя означи, че възобновяване на Украйна е от стратегическо значение за стабилността на континента и че правилата, контрактувани на конференцията за възобновяване на Украйна, която се организира в швейцарския град Лугано през юли 2022 година, служат като политически компас за възобновяване.

Амхерд означи също, че през днешния ден е била разисквана нуждата от най-хубава съгласуваност на помощта с интернационалната общественост.

" За възобновяване на Украйна разминирането е централен въпрос. През септември Федералният съвет разгласи филантропичното разминиране за приоритет и утвърди четиригодишен пакет от помощи в размер на 100 млн. франка ", съобщи швейцарският президент.

По думите ѝ през октомври в Женева ще се организира конференция по този въпрос.

На собствен ред, както сподели Зеленски, през днешния ден беше разисквана нова стратегия за дълготрайна поддръжка.

Зеленски благодари на швейцарската страна за съглашението, съгласно което " още на следващия ден нашите екипи ще стартират подготовката на международна среща на върха за мир в Швейцария на равнище водачи ".

" Тази среща на върха би трябвало да извърши с нужната сила всичко, което към този момент е реализирано, и да дефинира, че краят на войната би трябвало да бъде извънредно обективен, а възобновяване на силата на интернационалното право - в действителност цялостно ", акцентира Зеленски.

Според него Украйна е отворена за всички страни по света да вземат участие в Глобалната среща на върха за мир, в случай че зачитат суверенитета и териториалната целокупност на Украйна.

" Затова правете заключения за това кого каним. Бихме желали страните от световния Юг да участват наложително ", сподели Зеленски.

Той напомни, че на последната среща на съветниците по национална сигурност и политическите съветници в Давос са участвали представители на повече от 80 страни. " Много е значимо всички тези представители, техните водачи да участват на срещата на върха ", сподели Зеленски.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР