Швейцария и Испания откриват програмата на 1/4-финалите на Евро 2020.

...
Швейцария и Испания откриват програмата на 1/4-финалите на Евро 2020.
Коментари Харесай

Челен сблъсък на фаворитите тази вечер

Швейцария и Испания откриват програмата на 1/4-финалите на Евро 2020. “Кръстоносците” сервираха най-голямата изненада в шампионата, като отстраниха международния първенец Франция след дузпи, а в не по-малко трагичен дуел Ла Роха в профил вицешампиона на планетата Хърватия. Отборът на Луис Енрике играе по-добре с всеки идващ мач и няма подозрение, че е любимец против Швейцария, само че Джердан Шакири и съотборниците му сигурно няма да се предадат елементарно.

Швейцарците в никакъв случай не са стигали до полуфинал на огромно състезание. Те можеха даже да не прескочат груповата фаза на Евро 2020, само че съкрушиха Турция с 3:1 и продължиха като един от третите тимове с най-хубави индикатори. После пристигна историческият успех против “петлите”. В този дуел отборът на Владимир Петкович сподели незабравим темперамент и не се огъна, когато губеше с 1:3 четвърт час преди края. Увереността на футболистите си пролича и при дузпите - пет от пет осъществени. “Фуриите” имат голямо преимущество в директните конфликти с Швейцария - 16 победи и единствено 1 загуба от последните 22 мача. Като любопитна статистика може да се регистрира фактът, че испанците са отпадали цели 5 пъти на четвъртфиналите на европейски шампионати, само че в трите случая, когато преодоляват това ходило, подвигат купата. Ако стане първенец за 4-и път, Испания ще излезе с едни гърди пред Германия като тимът с най-вече трофеи на Стария континент.



Вторият четвъртфинален дуел на Евро 2020 опълчва два тима, които не крият амбциите си да завоюват купата - Белгия и Италия. Големият конфликт ще се изиграе на “Алианц Арена” в Мюнхен. Белгийците са безгрешни от старта на шампионата, въпреки че не блестят с представянето си. Италия демонстрира по-зрелищен футбол, само че на осминафиналите съществено се затрудни с Австрия и не беше надалеч от неуспеха.

Белгия няма загуба през цялата календарна година. “Червените дяволи” оглавяват международната класация, а на Евро 2020 победиха поредно Русия (3:0), Дания (2:1), Финландия (2:0) и Португалия (1:0). В мача против “мореплавателите” в най-голяма степен си пролича прагматичният метод на Роберто Мартинес. Атракцията липсва, само че резултатите са налице и на този стадий това е по-важното.

Италия обаче е в рекордната за националния тим серия от 31 мача без загуба. “Адзурите” също минаха през групите единствено с победи - 3:0 против Турция, 3:0 против Швейцария и 1:0 против Уелс. Проблемите пристигнаха в осминафинала против коравите австрийци. Съставът на Роберто Манчини направи едва второ полувреме и имаше шанс, че гол на Марко Арнаутович беше анулиран поради засада от няколко сантиметра. В продълженията запасите Федерико Киеза и Матео Песина върнаха усмивките на всички италианци. В края Саша Калайджич прекъсна поредицата от 11 мача без позволен гол, само че задачата беше реализирана.

Белгия вкарва най-малко по един гол във всеки от последните си 34 мача и завоюва 23 от най-скорошните 27. Тимът не сбърка нито един път в квалификациите за Евро 2020, а като прибавим и 4-те срещи на финалите, серията от победи по време на акцията доближава 14. Абслютно същото реализираха и италианците.

Балансът в директните дуели е напълно на страната на Италия. “Адзурите” са губили единствено 4 пъти в 22 мача против този противник. Те са устремени към втора европейска купа след 1968 година. През 2000 и 2012 година Италианците бяха финалисти, само че не съумяха да сграбчен купата. Белгия пък може да се похвали единствено с един край през 1980 година, изгубен от Федерална Република Германия. Сега “червените дяволи” са четвъртфиналисти на огромно състезание за 4-и следващ път.

Интересно е опълчването и сред двамата селекционери. През 2013 година воденият от Роберто Мартинес Уигън сътвори голяма изненада и завоюва ФА Къп след победа на финала против водения от Манчини Манчестър Сити.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР