Швейцарец смени пола си, за да се пенсионира по-рано, пише

...
Швейцарец смени пола си, за да се пенсионира по-рано, пише
Коментари Харесай

Тарикат: Мъж смени пола си, за да се пенсионира по-рано

Швейцарец смени пола си, с цел да се пенсионира по-рано, написа varna24.bg.

На 1 януари 2022 година в Швейцария влезе в действие закон, който разрешава на жителите, които са " надълбоко уверени ", че не принадлежат към пола, посочен в гражданския указател, да трансформират пола си по административен път. За задачата е належащо да отидете в службата по гражданско положение, да бъдете интервюирани за 10 минути и да визиите няколко документа.

От това се е възползвал 64-годишен мъж от Люцерн. Той е подал молба за промяна на пола, с цел да се пенсионира - пенсионната възраст за дамите в Швейцария е единствено 64 години, до момента в който за мъжете тя е 65 години. Процедурата му лишила четири дни и е коствала 75 франка.

Сега мъжът е вписан като жена в регистъра за гражданско положение. Причината за промяната на пола е чисто финансова, както признава въпросният гражданин на Люцерн. Защото: Жените могат да получават своята пенсия AHV, която понастоящем е 28 680 франка годишно, една година по-рано от мъжете.

Улеснената смяна на пола е в действие от 2022 година и има за цел да даде опция на транссексуалните хора да трансформират пола и името си в гражданския указател бързо и елементарно - без предварителни медицински прегледи или други условия. На опасенията, че това ще докара до нагли злоупотреби като случая с мъжа от Люцерн, министърът на правораздаването Карин Келер-Зуттер (58 г.) се опълчи през юни 2020 година: " Никой не прави сходно нещо просто по този начин ".

Федералната работа за правораздаване също счита, че злоупотребите са малко евентуални, както се вижда от инструкция от дванадесет страници до чиновниците на гражданската регистрация. В него се показва, че длъжностните лица " не са длъжни интензивно да търсят злоупотреби " и " нямат обвързване да ревизират вътрешното разбиране на съответните лица ". Злоупотребата е налице единствено в случай че е явна.

Трудно е обаче да се реши кое се счита за явно. Според Корин Ходел, началник на районната работа по гражданско положение в Хохдорф, корист е " допустима, в случай че лицето устно или документално съобщи, че желае да направи декларация за смяна на пола на смешка, с лъжлива цел или по различен лекомислен метод ". В подобен случай длъжностните лица по гражданско положение са длъжни да откажат да одобряват декларацията за смяна на пола.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР