Швеция все още се надява да стане член на НАТО

...
Швеция все още се надява да стане член на НАТО
Коментари Харесай

Швеция се надява да влезе в НАТО през юли

Швеция към момента се надява да стане член на НАТО до срещата на върха на Алианса във Вилнюс през юли. Това съобщи шведският външен министър Тобиас Билстрьом, представен от " Ройтерс ".

Швеция и Финландия официално кандидатстваха заедно за присъединение към Алианса през май предходната година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, провокирано от войната на Русия против Украйна, която стартира на 24 февруари 2022 година За приемане на участие обаче парламентите на всички 30 страни от НАТО би трябвало да ратифицират кандидатурите им.

Финландия се причисли към НАТО през април, само че участието на Швеция беше възпрепятствано от възраженията на Турция и Унгария.

" Няма да има никакъв проект Б или нещо сходно. План Б е проект А - това е пълноправно участие в НАТО и това е, за което аз и държавното управление ще работим по целия път до Вилнюс ", акцентира Билстрьом.

Тази неделя Турция избира президент на под напрежение балотаж, като актуалният президент Реджеп Тайип Ердоган води след първи тур.

Билстрьом изрази вяра турският парламент да стартира процеса на ратификация, откакто обстановката в страната се успокои.

" Време е Турция да стартира процеса на ратификация и да извърши своята част от съглашението ", настоя той.

През юни предходната година Швеция и Финландия подписаха тристранно съглашение в Мадрид, ориентирано към справяне с опасенията за сигурността на Турция.

Анкара обаче към момента има възражения във връзка с Швеция и упреква Стокхолм, че дава леговище на членове на екстремистки групировки, които смята за терористи.

Унгария също блокира кандидатурата на Швеция, като аргументира решението си с недоволство поради шведските критики към резултатите на Орбан във връзка с демокрацията и върховенството на закона.

Билстрьом означи, че не е ясно какви възражения има Будапеща против участието на Швеция.

" Унгария даде своята поддръжка на срещата на върха в Мадрид предходната година Швеция да получи статут на кандидат-член без никакви условия ", посочи той. " Категоричното ни мнение е, че те би трябвало да стартират ратификацията ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР