Швеция спечели конкурса Евровизия, след като певицата Loreen победи 25

...
Швеция спечели конкурса Евровизия, след като певицата Loreen победи 25
Коментари Харесай

Седма победа за Швеция на Евровизия

Швеция завоюва състезанието " Евровизия ", откакто певицата Loreen победи 25 съперници на финала на най-голямото музикално събитие онлайн в света, проведено от Англия от името на разкъсваната от война Украйна.


Предишен победител през 2012 година, Loreen е първата жена, която печели два пъти ексцентричния и доста обичан конкурс, и едвам вторият човек, който прави това след Джони Логан за Ирландия през 80-те години на предишния век.


Това е рекордна седма победа на Евровизия за Швеция, която идва 49 години откакто АББА завоюва за първи път за страната с " Waterloo ".

Печелившата ѝ денс-поп ария " Tattoo " едвам съумя да надделее над финландската " Kaarija " след комбинирането на гласовете на публиката и журито след вечер с типично еклектични музикални осъществявания в Ливърпул, Северозападна Англия.

Миналогодишният финалист Англия избра града - родното място на " Бийтълс " - за осъществяване на фестивала, откакто уредниците взеха решение, че е невероятно спечелилият от 2022 година Украйна да направи това на фона на продължаващата инвазия на Русия.

По време на блестящия театър в Северозападна Англия се появиха известия, че Москва е нанесла нов удар по Украйна.

Атаката включваше Тернопол, родния град на група " Творчи ", която тази година влезе в конкуренцията на Украйна със " Стоманено сърце " - електро-поп предложение, въодушевено от обсадата на завода " Азовстал " в Мариупол.


" Тернопол... беше бомбардиран от Русия, до момента в който ние пеехме на сцената на Евровизия за нашите стоманени сърца, необузданост и воля ", съобщи групата в Инстаграм.

" Европа, обединете се против злото в името на мира! "


Англия се постара да резервира Украйна в центъра на вниманието по време на едноседмичния празник на Европа.

Центърът на Ливърпул беше залят с жълтото и синьото знаме на страната, а украинците бяха измежду 6000-те почитатели, събрани в залата хазаин M&S Arena.

Според оценките повече от 160 милиона души по света са гледали по малкия екран.

" Чувствам се като че ли съм си вкъщи ", сподели пред Агенция Франс Прес Василина Киндрат, която избяга от Лвов през декември, до момента в който се отправяше към крайбрежната сцена.


25-годишната жена добави, че се надява на победа не в Евровизия, " а във войната ".

По-рано английски фенове поддържаха това възприятие.

" Подкрепяме Украйна, сърцето ни кърви за тях ", сподели 70-годишната Джени Бърчет, театрална работничка, облечена в украински цветове.

" Чувстваме, че това е тяхно, Евровизия, повече в сравнение с наше ", добави тя, заобиколена от щерка си.

Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак приветства " фантастичния празник " малко откакто Loreen беше коронясана за първенец.

" Ливърпул, ти направи по този начин, че Англия и Украйна да се гордеят с теб ", добави той.

Швеция и Финландия бяха любимците на букмейкърите при започване на състезанието, обичан поради кичозните си и странни осъществявания.

Рапърът Kaarija, представляващ Финландия, се оказа запаметяващ се с песента си " Cha Cha Cha ", изпълнена в присъщото му зелено яке в жанр " болеро " с шипове към врата, което се е трансформирало в фикс идея в родината му.

Домашната аудитория полудя най-вече по участничката от Обединеното кралство Мае Мюлер, която разочарова при преброяването на гласовете.

Сам Райдър, който приключи на второ място за страната през 2022 година, извърши най-новата си ария - с Роджър Тейлър от Queen на барабаните - по време на гласуването за тазгодишния театър.

Той беше изпреварен за влиятелния трофей със стъклен микрофон от миналогодишните спечелили - Kalush Orchestra, които също се появиха още веднъж, с цел да дадат старт на вечерта.

Украинската група се показа в авансово сниман видеоклип - с изненадващото появяване на принцесата на Уелс Кейт, която свири на пиано - както и онлайн.

Въпреки че имаше нормалната стихия от цветове и необуздана наслада, няколко песни на финала подсетиха за войната.

Младият швейцарски артист Ремо Форер насочи обръщение за мир с песента си " Watergun ".

Междувременно екстравагантно мустакатите хърватски Let 3 извършиха " Mama SC ", възприемана като завоалирана офанзива против съветския президент Владимир Путин и " човешката нелепост ".

Франция, която не е завършвала преди всичко от 1977 година насам, беше показана от квебекската певица La Zarra, която стартира своето електро-диско парче " Obviously " от колона на няколко метра над земята.

Политиката предшестваше финала, като в петък избухна скандал поради препоръчаното присъединяване на Володимир Зеленски.

Организаторите от Европейския съюз за радио и телевизия отхвърлиха поканата на украинския президент да насочи обръщение, опасявайки се от политизиране на събитието.

Това се случи макар възбраната за присъединяване на Русия и искрено политическото обръщение на някои песни и провокира рецензии от страна на държавното управление на Обединеното кралство. /БГНЕС


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР