Швеция ще реши дали да влезе в НАТО до 24

...
Швеция ще реши дали да влезе в НАТО до 24
Коментари Харесай

Швеция решава за влизане в НАТО до 24 май

Швеция ще реши дали да влезе в НАТО до 24 май. Това оповестиха ръководещите социалдемократи, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Сега водим в партията разговор за политиката за сигурност. Очаква се този разговор да завърши до 12 май и по-късно ще стартираме развой по взимане на решение ", заяви в документално изказване генералният секретар на Шведската социалдемократическа работническа партия Тобиас Баудин. Окончателното решение ще бъде взето преди идващото съвещание на управлението на партията, планувано за 24 май, добави той.

Социалдемократите на шведската министър-председателка Магдалена Андершон до момента се противопоставяха на участието в НАТО и потвърдиха тази позиция на партийния си конгрес през ноември предходната година. Войната в Украйна обаче възобнови дебатите както в Швеция, по този начин и вътре в партията. Такъв завой в позицията на политическата групировка би бил исторически и би проправил пътя към кандидатстване на Швеция за участие в Алианса.

Според няколко изследвания болшинството от шведите и финландците са за участие в НАТО и тази смяна в публичното мнение се следи след нахлуването на съветските сили в Украйна, отбелязва Агенция Франс Прес.

Швеция не е член на НАТО и публично е необвързана във военно отношение, въпреки да е сътрудник на Алианса. Страната се отхвърли от политиката си на неутралитет след края на Студената война.

Дебатите за присъединение към НАТО се водят и във Финландия, която има обща граница с дължина над 1300 км с Русия. Финландските депутати започнаха да преглеждат въпроса и страната може да показа кандидатурата си до идната среща на върха на НАТО през юни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР