Швеция реши, че ще влезе в историята, като открие първия

...
Швеция реши, че ще влезе в историята, като открие първия
Коментари Харесай

През 2025 г. Швеция ще открие първия в света постоянно електрифициран път за зареждане на електромобили в движение

Швеция реши, че ще влезе в историята, като открие първия в света непрекъснато електрифициран пътен сектор през 2025 година Електрическата пътна система (ERS) ще даде опция на електрическите автомобили да се зареждат в придвижване, което ще разреши да се изминават по-големи дистанции сред визитите на зарядни станции.

Избраната автомагистрала е Е20, ситуирана сред огромните шведски градове – Стокхолм, Гьотеборг и Малмьо. Това ще бъде първата част от по-голям проект, който планува над 3000 километра шведски пътища да бъдат преустроени и оборудвани като електрически. Има обаче единствено един дребен проблем: към момента не е решено какъв вид електрически път ще има първата автомагистрала.

Швеция е пионер в тестването на електрифицирани пътища и към този момент е тествала три водещи решения. През 2016 година беше открит двукилометров сектор от път в Гевле, Централна Швеция, който употребява въздушни електрически линии, с цел да разреши на тежкотоварните транспортни средства да се зареждат посредством пантографи – сходно на електрически трен или трамвай. 

По-късно 1,6-километров сектор от пътя в Готланд е електрифициран благодарение на зарядни намотки, ситуирани под асфалта. През 2018 година Trafikverket вкара първата в света релса за зареждане на двукилометров сектор, която разрешава на електрическите камиони да спускат преносимо рамо, което събира сила.

Макар че потреблението на електропроводи е иновация за камиони, може да има някои преимущества за тези, които имат персонални коли, в случай че се вкара индуктивна система за зареждане под пътя. 

Тази технология работи сходно на безжичното зареждане в мобилните телефони. Под пътя се вгражда поставка или плоча и електрическите транспортни средства, които са оборудвани с приемна бобина, се зареждат, когато минават над нея. Такива оферти са тествани и в Германия и Мичиган.

Не е належащо да притежавате електрически автомобил, с цел да разберете какъв брой комфортна би била опцията за зареждане в придвижване. Технологията освен би нараснала потребния пробег на електрическия автомобил, само че и би могла да докара до по-евтини електрически автомобили с помощта на по-малките акумулатори. 

Според откривателите единствено 25 % от шведската пътна мрежа ще би трябвало да бъде електрифицирана, с цел да се показа най-ефективният вид. Euro News оповестява, че Швеция си партнира с Германия и Франция за продан на опит и резултати от проучвания, до момента в който Англия, Съединени американски щати и Индия също удвояват напъните си за създаване на електрифицирани пътища.


Технологията, която на процедура дава на автомобила безконечен заряд, може да помогне за превъзмогване на “безпокойството за пробега ”. Това се води една от главните бариери пред покупката на електромобил. 

И до момента в който това са проекти при шведите, от Stellantis търсят нов живот на артикули в задънена улица. Примерът е следният. Електрическият Fiat 500 не споделя платформа с Peugeot/CItroen и изобщо на Stellantis. В същото време се организират опити, при които той се движи с висока, магистрална скорост, само че не изтощава батерията с помощта на апостериори зареждане.

Работата на Stellantis върху бъдещето на шофирането продължава на нейната „ Arena del Futuro “ – пробен път, на който се тества индуктивното зареждане. Автомобилният производител разгласи, че е съумял да реализира равнища на успеваемост, сходни на тези при станциите за бързо зареждане.

Всъщност Stellantis съобщи, че е съумял да накара електрически Fiat 500 да се движи със скорост по автомагистрала, без да употребява никаква сила, съхранена в батериите му. Тестовете на интензитета на магнитното поле в допълнение потвърдиха, че това може да се случи без никакво влияние върху лидера.

Това е отлично, тъй като значи, че на автомагистрали с технология за апостериори зареждане пробегът на електрическите транспортни средства на процедура може да бъде безконечен. Stellantis работи по тази технология с няколко бизнес колегата.

Тестовото оборудване, намиращо се в Киари, Италия, употребява система от намотки, ситуирани под асфалта, която предава сила непосредствено на коли, рейсове и камиони, когато те са оборудвани със специфичен правоприемник. Тази сила минава непосредствено от пътя към електрическите мотори, което им разрешава да се движат, без да изтощават батерията.

„ Арена дел футуро “ употребява непрекъснат ток (DC), с цел да понижи загубите на сила в процеса на систематизиране на силата. Той също по този начин разрешава на строителите на пътища да употребяват по-тънки кабели, които са направени от алуминий вместо от мед, която е по-евтина и по-лесна за набиране.

Автомобилният производител дава обещание също, че няма открити (на повърхността) кабели, което прави безвредно за хората да се движат по пътищата, оборудвани с тази технология, макар електрическото поле.

„ Нашият дълготраен стратегически проект, Dare Forward 2030, се основава на предпоставката за даване на „ най-съвременна независимост на подвижността “ на всички и този план е самата същина на това, накъде сме се насочили като компания “, съобщи Ан-Лиз Ришар, началник на световното бизнес звено за електронна подвижност в Stellantis.

 „ Тези взаимни планове са вълнуващи стъпки, защото работим за реализиране на по-дълъг живот на батерията, по-ниска тревога на пробега, по-голяма енергийна успеваемост, по-малък размер на батерията, изключителна продуктивност и по-ниско тегло и цена. “

Tesla достави първите си камиони Semi, захранвани с акумулатори, тъкмо когато слънцето залязваше през 2022 година, само че макар че може би виждаме изгрева на слънцето за новото потомство електрически камиони, не всички имат вяра, че методът на Tesla е верният.

Вместо да електрифицираме тежкотоварните коли по същия метод, по който електрифицирахме леките коли, само че с големи тежки и скъпи акумулатори, които да се оправят с потребния товар, други компании влагат парите си в създаването на камиони, захранвани от контактна мрежа.

Да, инсталирането на хиляди километри грозни захранващи кабели по пътищата на една страна благодарение на технология, която наподобява неприятно позната на тази, употребена в градските трамваи преди повече от 100 години, наподобява по-малко футуристично от решението на Тесла, само че в науката има смисъл. 

Извличането на сила от кабели значи, че камионът може да се оправи с по-малка батерия, а по-малката батерия значи по-евтин и по-лек камион. Освен това неналичието на нужда от прекъсване и зареждане по средата на маршрута може да докара до редуциране на времето за доставка.

Токът в кабелите може да зарежда камиона и да зарежда батерията, която по-късно може да се употребява в региони, в които няма въздушни линии. Въпреки че концепцията изисква обилни вложения за създаване на кабелите, едно изследване в Обединеното кралство демонстрира, че разноските могат да се възвърнат за 15 години.

Освен това тя би могла да обезпечи по-малко главоболия, в сравнение с опитите за планиране на стотици спирки за камиони в цялата страна, способни да доставят големи количества електрическа енергия на десетки жадни за сила транспортни средства на едно и също място едновременно.

Електрическият камион, който се вижда тук във видеото и който не наподобява толкоз готино, колкото Tesla Semi, явно е издигнат от CRRC Zhuzhou Electric Locomotive Research Institute Co. Но той не е самичък, тъй като същата седмица друга компания от групата CRRC разкри различен камион, задвижван от кабели, съгласно The Register.

Постоянните вести за нови химически миксове при батериите, които ще вършат чудеса, се оказват “пустинна стихия в чаша вода ”.

Често софтуерният свят е сложен за четене. Затова когато един производител заприказва за индкуционна зареждане, значи че батериите са преценени като опция, която има своя лимит на опциите и надлежно няма да е подобаваща за всевъзможен жанр приложения.

Индукционните “платна ” съставляват и забавна опция за нас, българите. Имайки поради, че автомагистрала Хемус още не е издигната, ние можем да инкорпорираме такива панели още от в този момент и да изпреварим събитията.

Ще проектираме автомагистралата с благоприятни условия за зареждане и по този начин ще сме с едни гърди напред по отношение на всички останали, които си имат хубави и здрави автомагистрали. Независимо по кое време ще е подготвена, Хемус може да смае непознатите вложители като индукционна автомагистрала.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР